A komoly a Modern Városok program mellett eltökélt a Magyar Falu, vagyis új vidékfejlesztési projektje mellett. Egyelőre sok részlet még nem ismert erről, de Gulyás Gergely a keddi kormányinfón már beszélt néhány várható változtatásról. Ezek között szerepel, hogy növelnék a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) lehívható támogatási összegét az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nem ismertette, hogy pontosan mekkora tétel lesz a családonként igénybe vehető forrás, erről még egyeztetések folynak a kormányban.

A múlt hétvégén a Népszava írta meg, hogy az Állami Számvevőszék figyelmeztette a Magyar Államkincstárat, hogy lejárt annak a törvénynek a moratóriuma, amely eddig mentesítette a kórházakat az eladósodástól. Szeptembertől már rájuk is vonatkozik az a költségvetési fegyelmet elváró jogszabály, amely előírja, hogy egyetlen intézmény sem költhet többet a számára előirányzott éves költségkeretnél. A lap szerint közel 40 kórház működése kerülhet veszélybe, ha az előírt mértéknél nem lehet nagyobb a kiadási oldaluk. A kormányinfón a miniszter a kérdéssel kapcsolatban nem bocsátkozott részletes okfejtésbe, de többször elismételte, hogy a betegellátás biztosítva lesz a szeptemberi határidő után is.

Az Országgyűlés múlt pénteken elfogadta a jövő évi adótörvényeket is, amely a Széchenyi pihenő-kártya kivételével megszünteti az összes többi elem támogatását. Több munkavállalói érdekvédelmi szervezet is attól tart, hogy ez a jövőben a kiadott béren kívüli juttatások visszaesésével jár, valamint nehéz helyzetbe hozhatja az egészségpénztárak és a magánbiztosításokat. A hónap elején Varga Mihály pénzügyminiszter azt ígérte, az ősszel felülvizsgálják a lehetőségeket, bizonyos elemek akár megőrizhetik támogatotti státuszukat. Gulyás Gergely viszont kedden már azt közölte: véglegesnek tekintik a jövő évi cafeteria-rendszer átformálását.

Egy szakszervezet szerint a hazai munkaerőhiány enyhítését a közszféra dolgozói létszámának leépítésével lehetne megoldani. Varga Mihály pénzügyminiszter nincs az ötlet ellen, viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ez nem tekinthető megoldásnak. Az emberi erőforrás mennyiségét optimalizálni kell, csak a felesleges dolgozói létszámot kell visszavágni, de ez nem jelent több százezres kirúgást. Azt elfogadhatatlannak nevezte.

A fotó forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás.