Cafeteria 2019: sokan nagyon rosszul járnak

A dolgozók többsége szerint rosszabb lesz, kedvezőtlenebb lesz az új cafeteria-rendszer 2019-től - derül ki a Policy Agenda friss közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából készítettek.
Domokos László, 2018. július 3. kedd, 09:50
Fotó: Napi.hu

A szakszervezetek szinte egységesen állást foglaltak a kormány átalakítási javaslata ellen, amely szerint a Széchenyi pihenő (Szép) kártya maradna az egyetlen kedvezményes adózású cafeteriaelem. Ezzel együtt lényegében megszűnik több olyan juttatási forma, amely korábban népszerűnek számított.

Az érdekképviseletek nehezményezték, hogy úgy került a parlament elé az átalakítási javaslat, hogy arról érdemi párbeszéd nem volt a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek és a kormány között.

Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a munkahellyel rendelkezők 56 százalékát nem érinti a változás.

Azok közül viszont, akik saját bevallásuk szerint érintettek a cafeteria-rendszerben, a többség (51 százalék) mondta azt, hogy rosszabbul jár a változtatások után. További 30 százalékuk nem vár változást, míg csak 9 százalékuk gondolja azt, hogy jobb lesz neki.

Korosztályok szerint vizsgálva minimális különbség van a kormány javaslatának megítélésében. Ugyanakkor az iskolai végzettség szerint már érezhető a különbség. A diplomával rendelkezők 55 százaléka mondta azt, hogy neki rosszabb lesz az új rendszer, míg a maximum szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők esetében ez az arány 49 százalék volt.

A kutatás június 29. és július 1. között készült 1000 fős, reprezentatív mintán (kor, nem, iskolai végzettség), az aktív korú (18-65 év között) társadalmi réteg körében.

Bér vagy cafeteria?

A munkaadók az utóbbi években hajlamosak voltak a cafeteria-rendszerrel segíteni a munkavállalók jövedelmi helyzetét, mintegy béreket helyettesítő juttatást adni. Ez azzal a veszéllyel is járt, hogy szinte semmilyen garancia sem volt mögötte, hiszen, ha egy ilyen juttatást nem rögzítenek kollektív szerződésben, akkor később könnyen elvehető támogatási forma.

A kormány mostani javaslata éppen ezt az "esetlegességét" mutatja a rendszernek - vélik a kutatók. Talán nem véletlen, hogy az aktív korú társadalomban (azaz a potenciális munkavállalói réteg körében) a megkérdezettek 40 százaléka azt mondja, hogy inkább rossz az a megoldás, hogy a dolgozók a bérük egy részét utalványban kapják, és csupán mindössze 18 százalékuk tartja jónak ezt.

A cafeteriával kapcsolatos bizonytalanságot támasztja alá az is, hogy az utalványok elutasítottsága azok körében a legmagasabb, akik azt várják, hogy rosszabbul járnak a változtatás után.

Fotó forrása: DIMSZ - Az Adatvezérelt Marketing Szövetség

HOZZÁSZÓLÁSOK