A Szép-kártya szabályairól szóló 55/2011-es kormányrendelet alapján a rendszer ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végzi. A kártyát kibocsátó intézmények ellenőrzését 2011 második felétől kezdték el.

Az első ellenőrzés a nemzetgazdasági miniszter 2011. november 4-én kelt írásbeli utasítását követően volt. A kártyakibocsátók (OTP Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt., az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft., valamint a K&H Csoportszolgáltató Kft.) egyikénél sem találtak jogsértő körülményt, valamennyi intézmény megfelelt a jogszabályi feltételeknek.

A három kibocsátó 2015. november végéig együttesen 1,.241 millió kártyát adott ki. A kártyákra az elmúlt öt évben feltöltött összeg meghaladta a 296 milliárd forintot.

Újabb ellenőrzés nem volt 2012-ben, 2013-ban pedig az MKEH két alkalommal végzett a kártyakibocsátó intézményeknél hatósági ellenőrzést. Ezek közül az egyik az utalványelfogadás rendszerére és a kártyához kapcsolódó díjak és jutalékok felszámítására fókuszált, a másik pedig azt nézte, hogy az intézmények a szolgáltató felé felszámított beváltási költséget valóban a kártyával közvetlenül összefüggő működési és marketingköltségekre fordították-e, illetve e költségeiket a számviteli rendszerükben elkülönítetten tartják-e nyilván, ahogy azt a kormányrendelet előírja. A hatósági ellenőrzések e témákban sem tártak fel jogsértést.

A kereskedelmi hatóság 2014-ben nem folytatott ellenőrzést a kártyakibocsátó intézményeknél. Majd 2015 utolsó negyedévében kezdődtek meg és jelenleg is folyamatban vannak az újabb ellenőrzések, amelyek a kormányrendeletben foglalt normatív szabályok betartására irányulnak.

Közeledik a bírósági döntés

Az Európai Bíróság főtanácsnoka tavaly szeptemberben publikált véleménye szerint szerint ezer sebből vérzik a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány szabályozása, egyúttal az összes korábbi magyar érvet lesöpörte az asztalról.A francia főtanácsnok (akinek véleménye nem köti a bíróságot, de a gyakorlatban ritka az érdemi nézetkülönbség) szerint a cafeteriarendszerre vonatkozó magyar szabályozás több ponton is ellentétes az uniós joggal. Az ügyben február 23-án lesz ítélethirdetés.

Pörög az Erzsébet-utalvány is

Az Erzsébet-programról szóló törvény alapján a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak kizárólagos jogosultsága van az Erzsébet-utalványok kibocsátására. A 39/2011-es KIM rendelet alapján a "kibocsátó az utalvány és az elektronikus utalványkártya előállítására, forgalmazására, beváltására közreműködőt vehet igénybe". Mivel az alapítvány él ezzel a lehetőséggel, nem származik eredménye az Erzsébet-utalványok forgalmazásából - magyarázta a miniszter.

A sokat emlegetett szociális célokra fordított összeg nem nőtt ilyen látványosan: a 2012-es 2,3 milliárd után 2013-ban 4,1 milliárd forint volt, majd 2014-ben 3,5 milliárdra csökkent - derül ki a miniszteri válaszból.

Az Erzsébet-utalvány kibocsátása
ÉvMilliárd forint
201280,6
2013127,6
2014141
2015n.a.
Forrás: mkogy.hu