Pozitívumnak nevezte, hogy az utalványforgalmazással kapcsolatos, az Európai Bíróság kifogásai nyomán kialakult "mizériák" megszűntek, az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben. Ezen felül a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

Megjegyezte: egyik oldalról - az önkéntes kiegészítő pénztárakba közvetlenül a munkáltató által utalt pénzek szempontjából - szűkült a béren kívüli juttatások köre. Hozzátette, ugyanakkor a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítások eredményeként például a munkába járás adómentes költségtérítésének határa jövőre a kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, a munkásszállás felújításakor a munkáltató adókedvezményt vehet igénybe, a szállás üzemeltetésével kapcsolatos költségeket kétszeresen lehet elszámolni, a lakhatási támogatás pedig 60 kilométeres térségben adómentessé válik.

A magyar szakszervezetek üdvözölték azt az egyelőre egyeztetés alatt álló lehetőséget is, hogy a preventív, szűrő jellegű egészségügyi vizsgálatoknál a költséget a munkáltató el tudja számolni adómentesen - számolt be az eddigi tapasztalatokról Palkovics Imre.