A módosító javaslat alapján csökkenhet a béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások adóterhe.

Kissé csökken az adóteher

Idén a juttatások értékének 1,19-szerese után kell 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 14 százalék vagy 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho)-t fizetni a munkáltatónak attól függően, hogy béren kívüli juttatás vagy egyes meghatározott juttatás kategóriába esett az átadott termék vagy szolgáltatás.

Ha elfogadja az Országgyűlés a jelenlegi javaslatot, akkor jövőre az 1,18-szoros értéke lehetne az adó alapja. Erre kellene majd megfizetni a közterheket. Így az új adó mértékek az idei 34,51 és 49,98 százalék helyett 34,22 és 49,56 százalék lehetnek.

Több juttatás drágábban lesz adható

Sok idén népszerű béren kívüli juttatás jövőre már magasabb közteherrel lesz adható. Ezekre idén havi, éves korlátok vonatkoznak, melyen belül igénybe vehettük a kedvező adózás feltételeit. A friss javaslat szerint ezek jövőre havi illetve éves korlátozás nélkül lennének adhatók 2017-ben, de csak a magasabb (49,56 százalékos) közteherrel.

Így többek közt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, a vállalati üdültetés, az iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethetne a munkáltató 49,56 százalék adóval.

Változik a lakáscélú támogatás is

A lakáscélú támogatásnál a munkáltatónak az adómentességhez a munkáltatónak vizsgálnia kell, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez a szobaszám és együtt lakók viszonyát kell figyelembe venni.

A módosítás elfogadását követően változhat az együtt lakó személyek meghatározása. Az új szabályok alapján már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe vehetnénk a lakók számának meghatározásakor. A jelenleg érvényes meghatározás szerint ebbe a körbe nem lehet beszámolni a munkavállalónak, élettársának vagy házastársának testvérét. A jövőre tervezett módosítás lehetővé tenné a lakásban lakó testvér figyelembe vételét is az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor. Emellett a fiatal házaspárok estén a lakók számának meghatározásakor számításba vehetnénk a jövőben születendő gyermekeket is.