A közigazgatási álláskereső portálon augusztus 26-án 1055 álláshirdetést lehetett találni a "tanár" szóra rákeresve, és további 696 hirdetés jelent meg a "pedagógus" címszó alatt - írja a Népszava. Az oktatási kormányzat szerint a nyári időszakban "természetes" a betöltetlen álláshelyek számának növekedése, ugyanis sokan ilyenkorra időzítik a költözést, a munkahelyváltást, őszre rendeződik a helyzet.

Ezt az optimizmust cáfolni látszik egy Pest megyei iskola tanára, Hajnalka beszámolója. "Az alakuló értekezleteken a verejtékező intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni. A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is" - írta a blogján. Szerinte ezzel a megoldással a betöltetlen állások 60-75 százalékát el is lehet tüntetni.

Idén nyáron összességében több álláshelyet hirdettek meg a tankerületek, mint tavaly, de még mindig csak a jéghegy csúcsát látjuk, ugyanis közigazgatási állásportálon nem jelennek meg az egyházi, alapítványi intézmények keresései, de az állami iskolák betöltetlen álláshelyei közül sem hirdetik meg mindet. A GYES-en, fizetés nélküli szabadságon, tartós táppénzen lévők álláshelyeire nem hirdetnek pályázatot - mondta a napilapnak Szűcs Tamása Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A szakszervezet becslése szerint országos átlagban 100 pedagógus munkáját 70 tanár látja el.