Célkeresztben a potencianövelők - itt a lista az idei ellenőrzésekről

Kiemelten vizsgálja az idén az egészségügyi hatóság azokat a területeket, amelyek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett jelzések szerint problémát okoztak az elmúlt időszakban. Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni.
Napi.hu, 2014. január 10. péntek, 08:15
Fotó: Napi.hu

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) az elmúlt évben több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. Az egészségügyi hatóság már tavaly is kiemelt figyelemmel kísérte a területet és az idén is országos ellenőrzést indít. Vizsgálják az étrend-kiegészítő készítmények jelölését, egyes - szúrópróbaszerűen kiválasztott - potencia fokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek. Ennek során többek között azt nézik meg, hogy tartalmaznak-e tiltott összetevőt - derül ki a szervezet közleményéből.

A kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai ez év március 1. és november 30. között összesen 700 bölcsődét keresnek fel. Országosan egységes szempontrendszer alapján vizsgálják majd az intézményekben a közegészségügyi körülményeket.

Előtérben a nemdohányzók védelméről szól törvény betartása.....

Folytatódik a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak vizsgálata. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők külön figyelnek azokra a helyekre, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták, illetve amelyekre több panaszbejelentés érkezett. Ennek megfelelően a vasútállomások, pályaudvarok, megállóhelyek, továbbá az aluljárók, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységek vizsgálata is szerepel az országos ellenőrzési tervben.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a természetes fürdőhelyek, fürdővizek vizsgálatára is sor kerül. Az üzemeltetni kívánt fürdőhelyeken helyszíni ellenőrzéseket tartanak és az ütemezett laboratóriumi vízminőségi vizsgálatok elvégzését, a jelentési kötelezettség teljesítését is figyelemmel kísérik.

.... és a magán nőgyógyászok ellenőrzése

A fekvő- és járóbeteg ellátók közül - több más terület mellett - kiemelt figyelmet kapnak a magán nőgyógyászatok. Ennek során különösen a tevékenységhez kapcsolódó szakdolgozói feladatok ellátását, valamint a szűrővizsgálatok során levett vizsgálati anyagok továbbításával összefüggő egyes részterületeket tekintik át.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK