CEU-ügy: újra törvénymódosításra készül a kormány

Az Oktatási Hivatal közvetlenül is kérhet majd információkat Amerikából a CEU-ról - derül ki a felsőoktatási törvény tervezett módosításából az ATV.hu szerint.
Szabó Dániel, 2018. november 5. hétfő, 13:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kormány a felsőoktatási törvény módosítását tervezi, a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal (OH) számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Azaz, adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e Amerikában a felsőoktatási törvény követelményeit - írja cikkében a portál.

A szöveg szerint az OH "meghatározott követelmények bizonyítása érdekében" a külföldi felsőoktatási intézményekkel, illetve azok felsőoktatási tevékenységével kapcsolatban "a származási állam oktatását irányító szervét közvetlenül keresheti meg".

A helyzet érdekessége, hogy tavaly tavasz óta húzódik a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomaadásának engedélyezése. A kormány akkor külföldi tevékenységhez kötötte azt, hogy Magyarországon is adható legyen a külföldi papírok kiállításának a joga. A törvény kapcsán a kormány deklaráltan azon az állásponton volt, hogy ezt a Soros György által alapított egyetem miatt szigorítottak. Időközben a CEU teljesítette a feltételeket: működési megállapodást kötött a New York államban alapított Bard College-dzsal. Így már ugyan megfelelnének a magyar követelményeknek, de - ahogy arra az ATV.hu is emlékeztet - nem vizsgálták a budapesti egyetem jogszabályi megfelelőségét.

A kormány ráadásul semmilyen hajlandóságot nem mutat, hogy aláírja New York állammal a megállapodást ebben az évben. Emiatt a CEU rektora, Michael Ignatieff két hete egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy ha december 1-ig a kormány nem írja alá az államközi szerződést, akkor az amerikai diplomát adó képzéseiket Bécsbe költöztetik.

A Fidesz-kormány részéről pedig egyértelművé tették, hogy nem fogadják el a CEU amerikai kampuszát. Palkovics László innovációs miniszter a 168Órában mondta, hogy a Bard College nem valós anyaegyetem, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes pedig a Hír tv-ben "szélhámosságról" beszélt.

David B. Cornstein amerikai nagykövet korábban határozottan kiállt a CEU-megállapodás mellett. A kormánykommunikációjában és az azzal szimbiózisban működő kormányközeli sajtóban viszont már arra utalnak, hogy a diplomata szerint sem tartja be a törvényeket a CEU, de ezt a nagykövet nem erősítette meg.

A javaslat egy másik része pedig az, hogy a rektorok esetében enyhíti a 65. életévig tartó kinevezési korhatárt: az is pályázhat, aki a pozíció kiírásának napján még nem töltötte be a 65. életévét. Sőt, ha a megbízatása alatt tölti azt be, akkor az további egy alkalommal meghosszabbítható. Ugyanígy a tanulmányi és szociális ösztöndíjakat is emelnék - ahogy arról a Napi.hu is részletesen írt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.11.05 19:47

@Jakab.gipsz:
Ezt példázzák azok a magyarok is, akik valamilyen formában, valaha is Soroshoz köthető pénzek haszonélvezői körébe tartoztak, tartoznak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Belze Bubi, 2018.11.05 19:42

Minek komplikálják, úgyis egyértelmű, mire megy ki a játék?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2018.11.05 18:51

Nem a Közép Európai Egyetemmel vannak problémák, hanem a Soros-féle Nyitott társadalom a fantazmagória, tudomány-filozófiai agyrém,

Pontosan olyan eredménnyel kecseget Soros tevékenysége mint "Népek temploma" esetében JIm Jones "atya" , a filantróp mimikrije alatta totális pusztulás fenyegeti a szövetségeseinket és a barátainkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html