Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CEU (Central European University) üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely csökkenti a bizonytalanságot, azonban az igazságügyi miniszter javaslata a határidők megváltoztatásáról meghosszabbítja a bizonytalanságot - közölte az egyetem az MTI híre szerint.

CEU: csak aláírásra vár a megállapodás

"A CEU sürgeti a magyar kormányt, hogy haladéktalanul írja alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást, valamint kinyilvánítja elkötelezettségét, hogy minden törvényes előírásnak eleget tesz, megvédi tanszabadságát, és folytatja működését, mint a magyar és a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja" - fogalmazott közleményében az egyetem.

Az egyetem szerint a fennmaradását biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormány között készen áll az aláírásra. A helyzet megoldása a kormányzat kezében van: egyszerűen aláírhatja az általa letárgyalt megállapodást.

Diszkriminálják az egyetemet

A magyar kormány már aláírt egy szerződést Maryland állammal a McDaniel College ügyében. "A New York állammal kötendő megállapodás aláírásának elmulasztását csak a CEU elleni diszkriminációként tudjuk értelmezni" - áll a CEU közleményében.

A határidő meghosszabbítása, és a megállapodás aláírásának elmaradása visszalépés, a CEU viszont az előrelépésben érdekelt - tudatta az egyetem.

Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány benyújtotta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit - írja az MTI. Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, akkor a jelenlegi 2018. január 1-je helyett, egy évvel később, 2019. január 1-jéig kell az egyetemeknek megfelelniük a felsőoktatási törvény tavaszi módosításában előírt feltételeknek.

A kép forrása: Kisbenedek Attila/AFP