Figyelmeztették a kormányt: jön a baj

A kormány magasról tesz az alapvető közgazdasági szabályokra, ami az álmos könyvek szerint nem ígér sok jót - derült ki az Orbán-kormány volt miniszterének szavaiból.
Komócsin Sándor, 2019. december 16. hétfő, 08:33
Fotó: Napi.hu

A Corvinus átalakítása még az elején tart - mondta Chikán Attila közgazdász professzor, aki az első Orbán-kormányban néhány évig gazdasági miniszterként dolgozott, a G7-en megjelent cikkben -, de szerinte egyelőre jók a jelek. Meglepő, hogy a kormány alapítványi irányítás alá helyezi a közgazdasági egyetemet, hiszen ezzel nem centralizál, hanem utat enged az oktatói szabadságnak.

Politikai beavatkozással még nem találkoztak, és a korábban elterjedt félelem, miszerint egy nagy business schoollá alakítanák át az egyetemet, egyelőre alaptalannak tűnik. Ezzel összefüggésben tehető fel a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán elemző közgazdászokra Magyarországon, hiszen ha nem business school lesz az egyetem, akkor ilyen szakembereket is fognak képezni.

Nem a szaktudás a fontos

Pete Péter egyetemi tanár ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ma Magyarországon egy közepes vagy nagyobb vállalat üzleti sikere sokkal inkább függ attól, hogy milyen viszonyban van a kormányzattal, mint az egyéb piaci-termelési tevékenységétől. Ezért teljesen racionális, hogy a cégek inkább olyan embereket fizetnek, akik a kormány környékén előszobáznak, mint jó közgazdászokat.

Tesznek rá

A gazdaságpolitika gyakran más alapokra épül, mint amikkel a közgazdaságtan bármit kezdeni tudna - értett egyet a két szakember. A korrupció például közgazdászként elfogadhatatlan jelenség, hiszen az erőforrások nem optimális elosztása történik, nem oda kerül a pénz, ahol a legnagyobb megtérüléssel lehetne használni.

De nem azért van korrupció Magyarországon, mert valaki azt hiszi, hogy a közgazdasági érvelés helytelen, hanem azért, mert magasról tesznek a gazdasági szakmai érvelésre. Azt senki nem vitatja, hogy a politikának sok esetben van egyfajta elsőbbsége a közgazdasági döntések fölött, de ha az alapvető gazdasági összefüggéseket nem látjuk be, akkor abból csak baj lehet. Ilyen összefüggés például, hogy a bérek nem növekedhetnek jobban a cégek termelékenységénél. Ezt azonban egyes politikusok mintha nem akarnák belátni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matuska63, 2019.12.16 18:50

@Nyugatos_szolasszabadsag: Egy évvel ezelőtt pont a kormány döntötte el a dolgot és mondta, hogy ennyi lesz és kész. Akkor mibe nem szól bele?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.12.16 17:59

Érdekelne, hogy itt a Napinál a címeket kiötlő emberek néha el is olvassák a cikket, aminek címet adnak? Mert néha semmi összefüggés nincs a két dolog között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2019.12.16 17:16

Minden tisztelet a neves professzoroknak, de most is csak a szokásos csúsztatás-félremagyarázás esete (egy alapvető közgazdasági elv csökönyös értelmezése): "..Ilyen összefüggés például, hogy a bérek nem növekedhetnek jobban a cégek termelékenységénél.." kitétel nem abszolút érvényű (ráadásul milyen időtávon!!!), önmagában ez az állítás akár téves is, lehet olyan, hogy a bérek jobban emelkedhetnek , mint a termelékenység, pl. két eset: 1. a tőkejövedelmek kárára, 2. a munkaerő piacon túlkereslet mutatkozik, így emelkedik a munkaerő ára és még más finomabban cizellált eset is előfordulhat!!! A termelékenység nem mindig egyirányú utca, néha romolhat is, sőt akár tudatosan is rontható!!! És ráadásul nálunk unortodox közgazdasági irányítás működik, és az empíria azt mutatja, hogy számos területen jobban, mint ahogy az a klasszikus közgazdaságtan szerint elképzelhető lenne (meg persze az a fránya véletlen ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.12.16 10:51

"a bérek nem növekedhetnek jobban a cégek termelékenységénél. Ezt azonban egyes politikusok mintha nem akarnák belátni."

Mintha a kormány diktálná a béremelkedés tempóját... Ponthogy kullognak a közalkalmazottak fizetései a valóság után.
A kormány még a minimálbér emelésbe sem szól bele, hanem ráhagyja a munkáltatók és a dolgozók képviselőinek egyeztetésére.
Ergo a cikk címe egy büdösnagy ferdítés és hazugság.
Komócsin, megint szarul végzed az aknamunkádat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html