BUX
38971

Chikán: Matocsy programja megvalósíthatatlan

Azt a békát le kell nyelnie a kormánynak, hogy nem kellett volna ennyit ígérnie - mondta az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila az Origónak adott interjúban. Azt is mondta, hiába próbál tanácsot adni a kormánynak, sem az ő véleményére, sem más közgazdászok meglátására nem kíváncsi tapasztalata szerint Orbán Viktor és kormánya.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 11:14

A Corvinus Egyetem egykori rektora szerint a jelenlegi kormány munkájában nincs presztízse a szakmai munkának. A közgazdász szerint Matolcsy György gazdasági miniszter gazdaságpolitikája "tankönyvszerűen megvalósíthatatlan", sok szerencsével bejöhetett volna, de nem alakultak jól a dolgok. Chikán szerint nem lehet parancsszóval munkahelyeket teremteni.

A miniszterelnök a minap kilátásba is helyezte, hogy felülvizsgálják a növekedési pályát, és intézkedéseket hoznak a költségvetési hiánycél tartása érdekében. Az a fajta gazdaságpolitikai hitvallás, amelyet Matolcsy György képvisel és őszintén mondom, nem tudom, kik állnak még mögötte, és ami szerint a belföldi kereslet erősítésével kell építeni a növekedést, ez egy olyan kis, nyitott gazdaság esetén, mint a magyar, szinte tankönyvszerűen megvalósíthatatlan - fogalmazott Chikán az Origónak.

Az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere elmondta a portálnak, hogy a mai napig nem érti, hogy a Fidesz miért nem készült fel a kormányzásra. "Azt nem értettem, és ma sem értem, hogy miért nem volt felkészültebb a kormányrúdhoz került csapat." Ennek volt a következménye, hogy ad hoc döntések születtek a kormányzás alatt: programok, tervek kuszán, összeszedetlenül indultak. Az Új Széchenyi Terv és a konvergenciaprogram, miközben fő irányukat tekintve akár egyet is lehet velük érteni, mégis kicsit, mintha vasvillával lennének összehányva - fogalmazott Chikán.