Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt nyolc évben sokat változott dohánypiacon újabb változások jönnek: az iskolakezdéssel együtt 30-40 forinttal többe kerül majd egy doboz cigaretta, amit jövő januárban és júliusban újabb áremelés követ - írja a Világgazdaság.

Az árak változása mögött jövedéki adó emelése áll, ráadásul a napilap szerint előfordulhat, hogy a gyártók az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal feljebb srófolják a nagykereskedelmi árakat. Ezért lehet, hogy jövő ilyenkor egyes cigarettamárkák ára jóval több mint száz forinttal lesz magasabb a mostaninál.

A drágulás várhatóan nem veti vissza jelentősen a fogyasztást. Mivel egy átlagos hónapban 30 millió doboz cigaretta fogy idehaza, ez a mennyiség az eddiginél 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptemberben, azaz ennyi pluszt fizetnek be a dohányosok a költségvetésbe.

A dohánytermékekre befizetett jövedéki adó a 2016-ban 297,3 milliárd forintot hozott a büdzsének, tavaly pedig 284,7 milliárdot. Ennél többet csak az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó hozott a konyhára: a tavalyelőtti 615,7 milliárd forint után az elmúlt évben 645,6 milliárdot.

A fotó forrása: Shutterstock