Újra elverik a port a dohányosokon

Már jövő hónapban nagyjából 30-40 forinttal drágulhat a cigaretta, amit hamarosan újabb áremelkedések követhetnek.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 14. kedd, 08:27
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt nyolc évben sokat változott dohánypiacon újabb változások jönnek: az iskolakezdéssel együtt 30-40 forinttal többe kerül majd egy doboz cigaretta, amit jövő januárban és júliusban újabb áremelés követ - írja a Világgazdaság.

Az árak változása mögött jövedéki adó emelése áll, ráadásul a napilap szerint előfordulhat, hogy a gyártók az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal feljebb srófolják a nagykereskedelmi árakat. Ezért lehet, hogy jövő ilyenkor egyes cigarettamárkák ára jóval több mint száz forinttal lesz magasabb a mostaninál.

A drágulás várhatóan nem veti vissza jelentősen a fogyasztást. Mivel egy átlagos hónapban 30 millió doboz cigaretta fogy idehaza, ez a mennyiség az eddiginél 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptemberben, azaz ennyi pluszt fizetnek be a dohányosok a költségvetésbe.

A dohánytermékekre befizetett jövedéki adó a 2016-ban 297,3 milliárd forintot hozott a büdzsének, tavaly pedig 284,7 milliárdot. Ennél többet csak az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó hozott a konyhára: a tavalyelőtti 615,7 milliárd forint után az elmúlt évben 645,6 milliárdot.

A fotó forrása: Shutterstock 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lewega, 2018.08.15 12:03

Csak az a baj, hogy a dohányosok akkor is megveszik a cigit, ha duplájára emelik az árát. Majd elveszik a konyhapénzből, vagy másból. Pedig le lehet szokni a dohányzásról minden segédeszköz nélkül egyik napról a másikra, csak igazán akarni kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drankery, 2018.08.14 09:08

Ha egyszer dohányoznak és emiatt több egészségügyi szolgáltatást kell igénybe venniük, akkor fizessenek is több adót. Senki nem kötelezi őket a dohányzásra. Kerüljön csak többe, akkor majd áttérhetnek a kiváló ukrán cigikre, amik csak gyorsabban ölnek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html