Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2020 első 9 hónapjában 631,3 milliárd forint értékben vásároltak az emberek dohánytermékeket a nemzeti dohányboltokban, amely 11,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben az árak átlagosan 10,8 százalékkal emelkedtek a KSH adatai szerint.

A 0,6 százalékos különbség jelenthet mennyiségi emelkedést, vagy átrendeződést az egyes termékek között. Az utóbbit igazolja a NAV adatsora a szabadforgalomba kerülő jövedéki termékekről. Ez alapján a trafikoknak évente 8-8,2 milliárd szál cigarettára van igényük, és nagyjából ez jellemezte a piacot két évvel ezelőtt is.

A finomra vágott dohányból nagyjából 4300 tonnára van igény évente, ez két évvel ezelőtt még az 5 tonnához közelített, 2020-ban azonban stabilizálódott a piac.

Drágulás jön 2021-ben

A jövedéki adó emelése miatt tovább drágulnak a dohánytermékek 2021-ben, januárban és áprilisban is. A 24.hu korábbi számítása szerint - a gyártási költségek változását nem figyelembe véve - egy átlagos doboz cigi ára áprilisra 1400 forint helyett 1626 forintba kerülhet.

Egyértelmű növekedés látható azonban a szivarkáknál, ami nem jó hír, mivel ezek között sok az olcsó és rossz minőségű termék. A 2020. novemberrel végződő 12 hónapban több mint 700 millió került forgalomba, szemben az egy évvel ezelőtti alig több mint 600 millióval. Ez a mennyiség persze egy nagyságrenddel kisebb, mint amennyi cigaretta fogy, de jól mutatja, hogy sokan nem teszik le a cigarettát, hanem olcsóbb alternatívák felé fordulnak.

Ilyen az e-cigaretta, amelynek töltőfolyadéka szintén jövedéki termék és adó is sújtja. Ebből évente 12-19 millió milliliterre van igény itthon. Az e-cigaretta mellett az úgynevezett hevítéses dohánytermékek is terjednek, bár egyelőre még együtt sem hasítanak ki óriási piacot a hazai fogyasztók között.

Az elmúlt években - részben a jövedéki adó európai uniós minimumszintre emelése miatt - a cigaretta az egyik legnagyobb ütemben dráguló termékek közé tartozott. Ezt súlyosbította a dohány-kiskeresekedelmi rendszer átalakítása és a trafikok megjelenése. Ennek ellenére eddig nem úgy tűnt, hogy tömegek szoktak volna le a dohányzásról, inkább kifizették a magasabb vételárat.

Vélhetően nem okoz majd komoly törést a fogyasztásban az sem, hogy idén január 1-jétől és április 1-jétől két lépcsőben emelkedik a cigaretta, a vágott dohány, a szivarka és az e-cigaretta töltőfolyadékának jövedéki adója is.

A cigaretta esetében egy régi elmaradását rendezheti Magyarország az Európai Unió felé, ugyanis hazánk egy ideje az egyetlen ország, amely nem teljesítette az adóra vonatkozó minimumkövetelményeket. Emiatt már eljárás is indult Magyarország ellen.