Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Georg Paul Hefty, a FAZ Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője "Hiúság" című kommentárjában kifejtette: Schmitt Pál köztársasági elnök "számos körülmény áldozata", köztük a saját hiúságáé. Ha Schmitt államfővé választása előtt, "időben" lemondott volna doktori címéről, akkor "hiúsága csupán egy apró karcolást" szenvedett volna, amely már rég begyógyult volna - vélekedett a szerző.

A Die Presse jegyzete szerint Orbán Viktor Schmitt Pállal "az ízlése szerint való elnököt keresett magának: Fidesz-párttag, vonalhű, lojális és gyenge". Erősen ironikus, hogy Orbán számára éppen ez a politikai könnyűsúlyúság vált kolonccá - vélekedett a szerző, Jutta Sommerbauer, aki szerint a plagizálásban nem a másolás a legrosszabb, hanem az, hogy olyan értékek elleni vétségről van szó, mint a tisztesség és a másik tisztelete. "Marad a kérdés, hogy Orbán Viktor a megfelelő tanulságot vonja-e le az ügyből, vagyis azt, hogy egy gerinctelen államfő nem az ideális választás" - vélekedett a szerző.

"Címét elvesztette, funkciójához ragaszkodik" cím alatt egész oldalas összeállításban ismerteti a Schmitt Pál kisdoktori címével összefüggő történéseket a cseh Lidové Noviny. "Schmitt lemondása rossz hír lenne Orbán Viktor számára. Ugyanis éppen ő volt az, aki 2010 júniusában a kormányzó Fidesz államfőjelöltjévé választotta Schmittet" - írta a lap. Az újság szerint "Schmitt előzékenysége hiányozhatna Orbánnak, aki megszokta a kormány összes törvényjavaslatának sima jóváhagyását, mert a parlamentben kényelmes többsége van".