Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az asztalunkig. A megnövekedett időtartalmú szállítás és raktározás során ezeket a gyümölcsöket leginkább a penészedés és a kiszáradás fenyegeti, ezért a terményeket a szállítás előtt penész elleni szerrel felületkezelik, illetve bevonják kiszáradást megelőző viaszréteggel, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz - olvasható az Ételt csak okosan oldalon.

Különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, ilyenkor a penész elleni szer kimarad a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére.

Arról, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy penész elleni szerrel is kezelték, a termék címkéjén, illetve az üzletben, a hozzá kapcsolódó feliratról tájékozódhat a fogyasztó. Ezt az információt az ömlesztett, nem előre csomagolt áruk esetében is köteles feltüntetni a kereskedő.

Mire kell ügyelni fogyasztás előtt?

A felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, tehát a szokásos módon kezelt gyümölcsöt ennek figyelembevételével kell felhasználni. Ha kifejezetten a héjat szeretnénk fogyasztani (például kandírozni vagy csokoládéba mártani), akkor érdemesebb a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöt választani. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, akkor a gyümölcsöt legjobb kezeltnek tekinteni és ez alapján felhasználni. Az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények ellenben csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

  • A gyümölcsöket fogyasztás előtt minden esetben alaposan le kell mosni tiszta folyó vízzel.
  • A felületkezelt gyümölcsök esetében a héj eltávolítását követően, a felbontás előtt is mossunk kezet, így elkerülhetjük, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő szer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkben kerüljön.
  • A csomagolás egyrészt a szállításból adódóan, másrészt esetenként a felületkezelés következményeként is szennyezett lehet, ezért ne hagyjuk, hogy ezzel a gyerekek játszanak, azt dobjuk ki és mossunk kezet utána.
  • A boltokban kapható aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt ezeket használni a frissen reszelt héj helyett, vagy pedig keressük a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket.