Civil mozgalom a mecseki uránbánya ellen

Ellenzik a mecseki uránbányák esetleges újranyitását azok a civilek, akik neMecsek Mozgalom néven alakítottak szerveződést csütörtökön Pécsen.
MTI, 2012. július 19. csütörtök, 16:39
Fotó: Napi.hu

Peták Péter, a mozgalom szóvivője elmondta, az egyelőre néhány főt számláló tagok közös nyilatkozatot írtak alá, s ehhez várják további magánszemélyek, civil szervezetek csatlakozását. Céljuk, hogy megakadályozzák a mecseki uránbányászat újraindítását.

Érveik szerint az uránbányászat káros lenne a dolgozók egészségére, veszélyt jelentene a kitermelés környezetében élők egészségére, veszélyeztetné Pécs ivóvízbázisát, és nem is oldaná meg a térség foglalkoztatási gondjait, a bányászat újraindítása emellett csökkentené a pécsi ingatlanok értékét.
A kormány június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június 27-i közleménye szerint két ausztrál tulajdonú vállalat 2006-ban, az akkor hatályos bányatörvény alapján kapott uránérc-kutatási jogot a Mecsekben az illetékes Pécsi Bányakapitányságtól. A társaságok a kutatásokat követő engedélyezési folyamat során csak akkor kaphatnak majd jogosultságot a feltárt uránérc-vagyon kitermelésére, ha kutatásaikat igazoltan, az érvényben lévő törvények betartásával, az előírt valamennyi engedély beszerzésével elvégzik.

Az NFM június végi közleményében az áll, hogy a kormány fontosnak tartja, hogy a bánya tényleges megnyitásának támogatásáról szóló majdani döntését széleskörű társadalmi vita és alapos vizsgálat előzze meg. Kizárólag abban az esetben adja hozzájárulását az uránérc-bányászat Pécs környékén történő újraindításához, ha azt a részletes szakmai-társadalmi elemzés eredménye megfelelően alátámasztja.
Az NFM közleménye szerint a mecseki uránérc-bányászat újraindításának kormányzati támogatásáról legkorábban 2012 végén születhet döntés.

A Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére korábban azt mondta, hogy a beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához. Szólt arról, hogy a Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonna, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. Hangsúlyozta, a két évtizeden át tartó kitermelés korszerű, környezetkímélő technológiákkal folyna, és közvetlenül félezer, közvetve pedig még ennél is több embernek adhatna munkát. Ez jelentősen hozzájárulna a térség gazdaságának élénkítéséhez, az állam és az érintett települések bevételeinek növeléséhez.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termeléssel gazdaságossági megfontolásokból hagytak fel. A bánya egykor közel 8 ezer embernek és családjának nyújtott megélhetést. A lelőhely meglévő készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK