A demonstráció a cigány himnusz eléneklésével kezdődött. A Dísz teret megtöltötték a résztvevők. Csatlakoztak a tüntetéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében hétfő délután a Kossuth téren tartott demonstráció résztvevői is. A transzparenseken többi között az olvasható: "Méltányos alkotmányt!", "El a kezekkel a jogainktól!", "Igen a jogállamra!", illetve "Feltétel nélküli egyetemet!". A tüntetők azt skandálták: "Ne írd alá, János!".

A tömegben az MTI tudósítói látták Karácsony Gergely független országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselői csoportjának vezetőjét és Majtényi László volt adatvédelmi biztost.

A Facebook-csoport meghívójában egyebek mellett az állt, pártoktól független civilekként állampolgári kötelességüknek tartják, hogy tiltakozzanak a negyedik alaptörvény-módosítás ellen. Azt írták, a Fidesz-KDNP újabb módosítása tovább szűkíti jogaikat. Úgy látják, azzal hogy a parlament felülírja az Alkotmánybíróság döntéseit, "megágyaz a mindenkori - beleértve jelenlegit követő - kormányok hatalmi önkényének". Idéztek a Fidesz 1989 októberi kongresszusa programjának szövegéből is, amely szerint "Az Alkotmánybíróság csak akkor lesz önálló hatalmi ág, ha a parlament döntéseit felülvizsgálhatja".

A civilek szerint ha Áder János aláírja a negyedik módosítást, akkor az alaptörvény ki fogja mondani az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletük feletti kontroll lehetőségét, a 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését, továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

A demonstrálók eredetileg a KEH elé akartak vonulni, ám a Szent György teret és a környező utcákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy korábbi, még március 7-én hozott intézkedéssel, biztonsági okokra hivatkozva - március 8-ától legkésőbb 16-án éjfélig - lezáratta.

A Társaság a Szabadságjogokért azt közölte, jogellenesnek tartják a lezárást. Álláspontjuk szerint az alaptörvény negyedik módosításának megszavazása után a Sándor-palota tér lenne a legfontosabb területet a tüntetők számára. Úgy látják, a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának.

A Magyar Helsinki Bizottság a TEK intézkedéssel kapcsolatban ugyancsak azt közölte, szerintük indokolatlan és sérti a véleménynyilvánítási szabadságát a Szent György tér lezárása.