Civileknek küldött IMF-levél cáfolja a kormány állításait

A Levegő Munkacsoport levelet küldött az IMF-nek, amelyben a civil szervezet elnöke aggályait fejezte ki amiatt, hogy a hírek szerint az IMF a közszférának nyújtott állami hozzájárulás csökkentését követeli. Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője arra hívta fel a figyelmet válaszában, hogy a konkrét megszorító intézkedésekről a magyar kormány dönt és nem az IMF.
NAPI, 2012. október 27. szombat, 16:45
Fotó: Napi.hu

Lukács András egy szeptember 5-ére keltezett levelében arra mutatott rá, hogy az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és egyéb alapvető állami feladatok ellátása már eddig is súlyos megszorításokat szenvedett el, így ennek fokozása elviselhetetlen társadalmi feszültségekhez és a magyar gazdaság versenyképességének romlásához vezethet.

A civil szervezet vezetője levelében arra kérte a nemzetközi szervezetet, hogy adatokkal támassza alá azokat a követeléseit, amelyeket a közszféra csökkentésével kapcsolatban követelnek. Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a nyári tárgyalási foruló lezárása után, július 26-án ugyanis kijelentette, hogy a nemzetközi szervezetek a 750 ezer fős közszféra radikális csökkentését sürgetik - utalt Lukács a levelében a főtárgyalói kijelentésre. A Levegő Munkacsoport ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint a magyar közszféra létszáma az EU-ban a legalacsonyabbak között van az egész lakosságra levetítve, és ez a létszám még a teljes foglalkoztatotti létszámhoz képest sem magas.

A civil szervezet ezért azt is szerette volna megtudni, hogy ha valóban ez a követelés, akkor az IMF szerint melyik ágazatban dolgozók létszámát kellene csökkenteni? Az egészségügyben, esetleg az oktatásban dolgozókét? A civil szervezet szerint mindkét szféra katasztrofális helyzetben van ugyanis - hangsúlyozza a levél.

Lukács a levelében ugyanakkor megjegyzi: a szervezet teljes mértékben egyetért az IMF azon véleményével, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a kiegyensúlyozottabb fiskális konszolidációra, ám azt is hangsúlyozza, hogy ezt szerintük nem a közszféra megtizedelésén keresztül kellene elérni. Erre a nyugdíjak csökkentése sem a megfelelő válasz, miután nagyon komoly társadalmi feszültségekhez vezet és a fogyasztást is visszafogja, tovább súlyosbítva a magyar gazdaság helyzetét - olvasható az IMF-nek küldött levélben.

Emellett arra is felhívja a szervezet elnöke a Valutaalap figyelmét, hogy több, szakemberek és különböző szakmai szervezetek által készített javaslat is rendelkezésre áll arról, miként lehetne a káros állami támogatásokat megszüntetni, csökkenteni az adóelkerülés és adócsalás mértékét, illetve a korrupciót visszaszorítani. A civil szervezet szerint az IMF-nek inkább ezeket kellene a magyar kormánynak ajánlania a kiegyensúlyozottabb fiskális konszolidáció elérése érdekében.

Nem volt szó konkrétumokról

Válaszlevelében az IMF magyarországi képviseletének vezetője, Irina Ivascsenko, arra hívta fel a figyelmet, hogy a júliusi tárgyaláson az EU/IMF delegációja nem szabott konkrét felételeket.

"A megbeszélések a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás megtartása érdekében az intézkedések széles körére összpontosultak, hogy a kormány által terezett költségvetési kiigazítás kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb legyen, és hogy lefektesse a magasabb növekedés alapjait" - olvasható a levélben.

A közszféra leépítésével kapcsolatban pedig Ivascsenko hangsúlyozta: "az a magyar kormánytól függ, hogy a közszféra csökkentésének mértékéről és módjáról miként dönt, konkrétumokról nem volt szó a júliusi látogatás során".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

malkom, 2012.10.28 14:36

@USE: A megszorító gazdaság politikának sajnos nincs alternatívája, csak jobban kellene csinálni, hogy a befektetők számára hiteles legyen. Így ahogy most csináljuk mindent vesztünk sőt a fele vagyonunkat már elvesztettük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.10.28 14:11

Orbán csak azért nem mindig hazudik, mert sok mindenről már feketét még fehéret is mondott, vmi vmikor csak igaz.

Az elvakult hívei nem akarnak figyelembe venni, hogy az IMF alapvetően a fejlett országok állampolgárainak az adópénzét adja kölcsönbe (olcsón), és elvár hogy legalább azt vissza fizessék. Már két éve minden közgazdász mondja, hogy a Matolcsy féle baromságok nem fognak működni, nem is.

@USE: Gyurcsány/Bajnainak jobban hitték, jobban is sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.28 11:17

@malkom:

A kormány a Bajnai-féle megszorító gazdaság politikát folytatja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2012.10.28 11:13

Elsősorban a kormánynak kellett volna folytatni a Bajnai-féle gazdaságpolitikát, mivel nem így történt, most ne várják el, hogy amerikából oldják meg a helyzetet, találjanak ki valamit és vállalják a népszerűség lenullázódását. A jelzőket mellőzném, pedig ideillenének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Enoland, 2012.10.28 11:11

Emberek, itt mindenki hazudik és mindenki rosszat akar nekünk. Mindegy melyik párt, és melyik külföldi politikai szervezet. Ugyan, onnan kapják hellyel közel a fizut és utasításokat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html