Lukács András egy szeptember 5-ére keltezett levelében arra mutatott rá, hogy az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és egyéb alapvető állami feladatok ellátása már eddig is súlyos megszorításokat szenvedett el, így ennek fokozása elviselhetetlen társadalmi feszültségekhez és a magyar gazdaság versenyképességének romlásához vezethet.

A civil szervezet vezetője levelében arra kérte a nemzetközi szervezetet, hogy adatokkal támassza alá azokat a követeléseit, amelyeket a közszféra csökkentésével kapcsolatban követelnek. Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a nyári tárgyalási foruló lezárása után, július 26-án ugyanis kijelentette, hogy a nemzetközi szervezetek a 750 ezer fős közszféra radikális csökkentését sürgetik - utalt Lukács a levelében a főtárgyalói kijelentésre. A Levegő Munkacsoport ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint a magyar közszféra létszáma az EU-ban a legalacsonyabbak között van az egész lakosságra levetítve, és ez a létszám még a teljes foglalkoztatotti létszámhoz képest sem magas.

A civil szervezet ezért azt is szerette volna megtudni, hogy ha valóban ez a követelés, akkor az IMF szerint melyik ágazatban dolgozók létszámát kellene csökkenteni? Az egészségügyben, esetleg az oktatásban dolgozókét? A civil szervezet szerint mindkét szféra katasztrofális helyzetben van ugyanis - hangsúlyozza a levél.

Lukács a levelében ugyanakkor megjegyzi: a szervezet teljes mértékben egyetért az IMF azon véleményével, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a kiegyensúlyozottabb fiskális konszolidációra, ám azt is hangsúlyozza, hogy ezt szerintük nem a közszféra megtizedelésén keresztül kellene elérni. Erre a nyugdíjak csökkentése sem a megfelelő válasz, miután nagyon komoly társadalmi feszültségekhez vezet és a fogyasztást is visszafogja, tovább súlyosbítva a magyar gazdaság helyzetét - olvasható az IMF-nek küldött levélben.

Emellett arra is felhívja a szervezet elnöke a Valutaalap figyelmét, hogy több, szakemberek és különböző szakmai szervezetek által készített javaslat is rendelkezésre áll arról, miként lehetne a káros állami támogatásokat megszüntetni, csökkenteni az adóelkerülés és adócsalás mértékét, illetve a korrupciót visszaszorítani. A civil szervezet szerint az IMF-nek inkább ezeket kellene a magyar kormánynak ajánlania a kiegyensúlyozottabb fiskális konszolidáció elérése érdekében.

Nem volt szó konkrétumokról

Válaszlevelében az IMF magyarországi képviseletének vezetője, Irina Ivascsenko, arra hívta fel a figyelmet, hogy a júliusi tárgyaláson az EU/IMF delegációja nem szabott konkrét felételeket.

"A megbeszélések a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás megtartása érdekében az intézkedések széles körére összpontosultak, hogy a kormány által terezett költségvetési kiigazítás kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb legyen, és hogy lefektesse a magasabb növekedés alapjait" - olvasható a levélben.

A közszféra leépítésével kapcsolatban pedig Ivascsenko hangsúlyozta: "az a magyar kormánytól függ, hogy a közszféra csökkentésének mértékéről és módjáról miként dönt, konkrétumokról nem volt szó a júliusi látogatás során".