Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdasági-társadalmi felelősségvállalási tevékenysége kapcsán a 2014-2016 közötti időszakra stratégiai célként határozta meg szerepvállalásának erősítését a pénzügyi kultúra és ismeretterjesztés, a fogyasztói tudatosság terén. Ennek érdekében az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja idén májusban életre hívta a civil szféra és a jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdéseiről egyeztető, rendszeresen ülésező Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórumot - írja közleményében az MNB.

Az MNB igazgatóságának döntése alapján a jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi civil hálót alakít ki, amelynek keretében az ország egész területén támogatni kívánja a fogyasztói tudatosság növeléséért, a jogérvényesítés elősegítéséért, valamint a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozó civil szervezeteket. Az MNB a célok elérése érdekében 2014. július 15-én pályázatot írt ki a (például egyesületi, alapítványi formában működő), saját költségvetéssel és nyilvántartott tagsággal rendelkező, az elmúlt 3-5 évben aktívan a fogyasztóvédelemben tevékenykedett nonprofit szervezetek részére az e célokkal összefüggő projektek megvalósítására - közölte a jegybank.

A pályázati témakörök:

1. A fogyasztók pénzügyi jogérvényesítését elősegítő és támogató független szakmai tevékenység;

2. Pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztató információs rendszer kialakítása és működtetése;

3. A tudatos pénzügyi fogyasztói magatartás elősegítése és a fogyasztók tájékozottságának javítása érdekében pénzügyi fogyasztóvédelmi oktatások és tájékoztatók szervezése, lebonyolítása;

4. A hátrányos helyzetű társadalmi rétegek pénzügyi tudatosságának növelése.

A 2014-es pályázati keretösszeg 77,544 millió forint. Egy civil szervezetnek lehetősége van akár két projekttel is pályázni, ám összesen egy nonprofit intézmény legfeljebb 17,5 millió forint támogatásban részesülhet. A vissza nem térítendő támogatási összeg akár a projekt teljes költségét fedezheti, de például működési kiadásokra, bérekre nem fordítható. A támogatási kérelmeket augusztus 14-én 16 óráig lehet benyújtani. A támogatásokat a jegybank legkésőbb december 31-ig fizeti ki, míg a civil szervezetek 2015. június 30-ig tájékoztatják az MNB-t a megvalósult projektről és a támogatás pénzügyi felhasználásáról.

A beérkezett pályázatokról egy szakmai testület javaslata alapján a MNB igazgatósága dönt a pályázati kiírásban (felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/civilhalo) foglaltak alapján. A jegybank tervei szerint a pályázatot a következő években is meghirdeti.