Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amanpour a Facebookon közzé tett videóban a magyar kormány homogén, keresztény társadalom és a multikulturalizmus szembeállítását célzó kijelentéseit firtatja. A CNN riportere felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször is arról beszélt, hogy a fő célja, hogy megőrizze a "keresztény Magyarországot", majd ehhez hozzátéve Amanpour a külügyminiszter véleményét is idézte, miszerint mi nem fogadjuk el azt a nézetet, hogy a multikulturalizmus önmagában érték, miközben a magyaroknak kevesebb mint 2 százaléka született Magyarországon kívül. Ezek a megfogalmazások meglehetősen furcsák - mondta a CNN riportere.

Erre Szijjártó azzal replikázott, hogy "csak őszinte".

"De mégis mit értenek ezen? Bárki, aki nem fehér keresztény, nem elfogadott Magyarországon?" - kérdezett vissza a riporternő.

Szijjártó erre válaszában azt magyarázta, hogy Magyarország már ezer éve keresztény ország és nem igazán érti, "miért rossz hír az, hogy mi ezen nem akarunk változtatni", és miért elfogadhatatlan az, ha ragaszkodunk a történelmünkhöz, kultúránkhoz, a vallásunkhoz.

"Mi sohasem bíráltunk más országokat azért, mert más szabályok szerint működnek, sohasem bíráltunk országokat azért, mert többre értékelik a multikulturalizmust, mint a homogén társadalmat" - mondta a külügyminiszter, aki szerint annak az eldöntését, hogy Magyarország a multikulturális vagy a homogén társadalmat tartja-e értékesebbnek, meg kellene hagyni Magyarországnak.

Amanpour megkérdezte azt is, hogy a magyar kormány mire alapozza azt az állítását, hogy Magyarországnak bevándorlási problémái vannak, és nem akarja ezeket a "megszállókat", miközben a 10 milliós lakosságú Magyarországon kevesebb mint négyezer menedékkérő vagy menekült él, és nincsenek bevándorlással kapcsolatos bűnözési vagy terrorizmushoz köthető problémái sem.

Szijjártó erre válaszul leszögezte: ha nem utasítanánk el a menekülteket, akkor lennének ilyen problémák. A külügyminiszter szerint Magyarország ezzel tulajdonképpen csak a határainkat védjük, és teljesítjük a kötelezettségeinket, hiszen mi a schengeni övezet része vagyunk.

A riporter azonban felhívta a tárcavezető figyelmét, hogy vannak más uniós szabályok is - például jogállamiság, tolerancia - amelyet viszont nem teljesít Magyarország és az EU épp a 7. cikkely szerinti eljárást indította el az országgal szemeben.

Ezt Szijjártó cáfolta, mondván, hogy ő "azon kevesek közé tartozik, akik elolvasták" a Sargentini-jelentést. Ez 69 pontban fogalmaz meg állításokat Magyarországról, ebből 13 pont olyan, amiben az Európai Bizottsággal már megegyezett a magyar kormány, 19 egyelőre egyeztetések tárgya, 37-et pedig egyszerűen hazugságoknak nevezett.

Továbbá elmondta, hogy a cseh miniszterelnök és a lengyel kormány nagyon világosan kijelentette, hogy meg fogják vétózni ezeket a szankciókat Magyarországgal szemben, majd hozzátette: hasonló eljárás folyik Lengyelország ellen is, és Magyarország is meg fog vétózni minden szankciót, amit a lengyelekkel szemben akarnak megszavazni.

Képünk forrása: Képünk forrása: AFP/Tobias Schwarz