A CNN Szijjártót faggatta - ez lett belőle

Christiane Amanpour, a CNN neves riporterének műsorában szerepelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Amanpour Facebook-oldalán jelent meg egy négyperces részlet a beszélgetésből.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 4. csütörtök, 13:10
Fotó: AFP

Amanpour a Facebookon közzé tett videóban a magyar kormány homogén, keresztény társadalom és a multikulturalizmus szembeállítását célzó kijelentéseit firtatja. A CNN riportere felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször is arról beszélt, hogy a fő célja, hogy megőrizze a "keresztény Magyarországot", majd ehhez hozzátéve Amanpour a külügyminiszter véleményét is idézte, miszerint mi nem fogadjuk el azt a nézetet, hogy a multikulturalizmus önmagában érték, miközben a magyaroknak kevesebb mint 2 százaléka született Magyarországon kívül. Ezek a megfogalmazások meglehetősen furcsák - mondta a CNN riportere.

Erre Szijjártó azzal replikázott, hogy "csak őszinte".

"De mégis mit értenek ezen? Bárki, aki nem fehér keresztény, nem elfogadott Magyarországon?" - kérdezett vissza a riporternő.

Szijjártó erre válaszában azt magyarázta, hogy Magyarország már ezer éve keresztény ország és nem igazán érti, "miért rossz hír az, hogy mi ezen nem akarunk változtatni", és miért elfogadhatatlan az, ha ragaszkodunk a történelmünkhöz, kultúránkhoz, a vallásunkhoz.

"Mi sohasem bíráltunk más országokat azért, mert más szabályok szerint működnek, sohasem bíráltunk országokat azért, mert többre értékelik a multikulturalizmust, mint a homogén társadalmat" - mondta a külügyminiszter, aki szerint annak az eldöntését, hogy Magyarország a multikulturális vagy a homogén társadalmat tartja-e értékesebbnek, meg kellene hagyni Magyarországnak.

Amanpour megkérdezte azt is, hogy a magyar kormány mire alapozza azt az állítását, hogy Magyarországnak bevándorlási problémái vannak, és nem akarja ezeket a "megszállókat", miközben a 10 milliós lakosságú Magyarországon kevesebb mint négyezer menedékkérő vagy menekült él, és nincsenek bevándorlással kapcsolatos bűnözési vagy terrorizmushoz köthető problémái sem.

Szijjártó erre válaszul leszögezte: ha nem utasítanánk el a menekülteket, akkor lennének ilyen problémák. A külügyminiszter szerint Magyarország ezzel tulajdonképpen csak a határainkat védjük, és teljesítjük a kötelezettségeinket, hiszen mi a schengeni övezet része vagyunk.

A riporter azonban felhívta a tárcavezető figyelmét, hogy vannak más uniós szabályok is - például jogállamiság, tolerancia - amelyet viszont nem teljesít Magyarország és az EU épp a 7. cikkely szerinti eljárást indította el az országgal szemeben.

Ezt Szijjártó cáfolta, mondván, hogy ő "azon kevesek közé tartozik, akik elolvasták" a Sargentini-jelentést. Ez 69 pontban fogalmaz meg állításokat Magyarországról, ebből 13 pont olyan, amiben az Európai Bizottsággal már megegyezett a magyar kormány, 19 egyelőre egyeztetések tárgya, 37-et pedig egyszerűen hazugságoknak nevezett.

Továbbá elmondta, hogy a cseh miniszterelnök és a lengyel kormány nagyon világosan kijelentette, hogy meg fogják vétózni ezeket a szankciókat Magyarországgal szemben, majd hozzátette: hasonló eljárás folyik Lengyelország ellen is, és Magyarország is meg fog vétózni minden szankciót, amit a lengyelekkel szemben akarnak megszavazni.

Képünk forrása: Képünk forrása: AFP/Tobias Schwarz

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.10.06 08:22

@zana: "Kína éppen Amerikával küzd"
Tehát ez a válaszod arra, hogyan is kellene Mo-nak a világpolitikában megjelennie. :DDDDDDDDD Ennyit bírtál ideböfögni, ráadásul ennek sincs köze a témához. Egyszer végre próbálsz érvelni, aztán ez a szánalmas mellébeszélés lett belőle. Rém buta, rém ciki lehetsz még a libsi hordádnak is.

"Ukrajna fontosabb Amerikának .."
Aztán azt fel bírod-e fogni miért olyan fontos az agresszor gazdáidnak? Megsúgom nem az ukrán emberek boldogsága miatt.

téged nem zavar egy náci ukrán kormány, mert te is az vagy. A legalja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.10.06 08:06

@krix6:
"...akkor az se baj ha fasiszta az ottani kormány..."

Nem, dehogy baj. Ezt hívják politikának.
A kurva nagy demokrácia hazájának az sem volt baj a II. világháború után, hogy több száz nácit -akik a rakétaprojekten dolgoztak Von Braun vezetésével- kivitt Amerikába. Őket is felelősségre kellett volna vonni a nürnbergi perben.

Akkor ezen se csodálkozz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.10.05 22:20

@zana:
"Ukrajna fontosabb Amerikának mint Orbánisztán"

A fasiszta Ukrajna fontosabb Amerikának mint Orbánisztán...
Tehát azt akarod mondani, hogy ha megfelelően értékes egy terület vkinek, akkor az se baj ha fasiszta az ottani kormány?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.05 17:37

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Kína éppen Amerikával küzd, Ukrajna fontosabb Amerikának mint Orbánisztán. Úgy elfújják Orbánt és rendszerét ha a USA érdekeit keresztezi mint a semmit
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.05 16:52

@Nyugatos_szolasszabadsag: "Vázolj már fel kérlek egy reális helyzetet.."
Imádom a naivitásod. :D
Ez a szerencsétlen zanáci egy megkeseredett tanulatlan mélybuta vénember. A gyűlölködésen, nácizáson kívül nem jött fel belőle még soha semmi, főleg nem egy épkézláb önálló gondolat.
Még 'vázolj fel'.. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html