Condoleezza Rice, aki a nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, a Magyarországi Reagan Emlékbizottság elnökével együtt leplezte le Ronald Reagan egész alakos szobrát a Szabadság téren, az amerikai-magyar barátság legteljesebb kifejeződésének nevezte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország együtt védelmezi a demokrácia elveit a világon - írta az MTI.

A demokrácia azért stabil, mert a kormányzás egyetlen legitim formája - mondta Rice, és hozzátette: a demokráciában élők szabadon megválaszthatják, kik kormányozzák őket, kimondhatják véleményüket, szabadon gyakorolhatják vallásukat és mentesek az állam önkényuralmától.

1956 tragikus forradalma idején úgy tűnhetett, hogy az emberi szellemet letörték, de nem így történt, ismét feltámadt, és Magyarország 1989-ben kinyilvánította, hogy visszaköveteli magának a szabadságát és kiáll mások szabadsága mellett is - mondta a budapesti Reagan-megemlékezéseken Nancy Reagan egykori first ladyt képviselő volt amerikai külügyminiszter.

A volt amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a mai napig őrzi a magyar szándék 1989-es kinyilatkoztatásának egy apró jelképét, a magyar-osztrák határ mentén egykor húzódó drótkerítés egy darabját.

De ki gondolta volna még 1989 legreményteljesebb pillanataiban is, hogy Magyarországot az Európai Unió büszke és fontos tagjaként ünnepelhetjük, amely befejezte uniós elnökségét. Akkor még az is valószínűtlennek tűnt, hogy az Egyesült Államok és Magyarország egymás szövetségesei lesznek a NATO-ban, amely a demokráciák védelmében létrehozott legsikeresebb együttműködés - mondta Rice.

A szabadság szeretete egyetemes, "ez nem magyar, nem amerikai, hanem emberi érték". Az észak-afrikai népek kifejezték azon vágyukat, hogy szabadságban akarnak élni, tehát egy egyetemes törekvésről van szó. Az önkényuralmi rendszerben élő népek egy napon levetik félelmeiket, és erőszakkal szerzik meg szabadságukat, ha békésen nem érhetik el - tette hozzá a volt külügyminiszter.

Condoleezza Rice azt mondta, a demokrácia nem végcél, hanem egy utazás, "nekünk a demokráciákban nap mint nap, tégláról téglára erősíteni kell saját demokratikus intézményeinket". A demokráciához vezető út nehéz (...) segítsük fel, ha megbotlanak azok, akik még csak elkezdték ezt az utat, nyilvánítsuk ki, hogy mellettük állunk és tanúsítsunk megértést".