Augusztus elsejétől az állam helyett mindenkinek magának kell a saját koronavírus-teszteléséről gondoskodnia, ha piros vagy sárga jelzésű országból tér haza és az előírt két hétnél korábban akar szabadulni a házi karanténból - emlékeztették a kormányhivatalok kedden a háziorvosokat a Népszava cikke szerint.

Komáromi Zoltán fővárosi háziorvos is a kormányhivataltól kapott levélből értesült arról, hogy szombattól a sárga vagy piros kategóriába sorolt országból hazatérő pácienseinek nem rendelhet a szokásos úton, a mentőszolgálattól PCR-tesztet. S noha előírták számára, hogy tájékoztassa a betegét arról, hol végeztetheti el a vizsgálatot, erről részleteket ő maga sem tud. Az biztos, hogy a háziorvos kizárólag a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseinek rendelhet állami költségen PCR-vizsgálatot.

PCR-teszt végzésére alkalmas saját laborja csak néhány kórháznak van. Így a többiek megrendelhetik tőlük vagy akár magánpiaci szereplőktől is a vizsgálatot. Az állami laborokkal kapcsolatban állók 32-38 ezer forintot kérnének a betegektől, míg azok, amelyek a tesztelést a piacon vásárolják meg, elkérhetnek egy leletért 40-50 ezer forintot is.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a karanténra kötelezettektől a lakásukon vagy az egészségügyi intézményben kell-e majd mintát venni. Azt az elvárást, hogy a mintát mindenkitől az otthonába vegyék le, már a hatósági feladatot ellátó mentőszolgálat sem képes biztosítani.

Az sem világos, hogy csak a munkába visszatérni akaró családtagoknál vagy az együtt nyaralók közül mindenkinél el kell-e végeztetni a tesztet ahhoz, hogy a felnőttek szabadulhassanak a karanténból, ami, ugye, megdobná a költségeket.