Csak a gyenge forint okoz pénzromlást

Idén májusban az ipari termelői árak 1 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző évben.
Napi.hu, 2015. június 30. kedd, 09:00
Fotó: Reuters

Ezen belül a belföldi értékesítés árai 1,2 százalékkal csökkentek, miközben az exportértékesítésé 2,2 százalékkal növekedtek.

Így 2015 első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,5, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal maradtak el a 2014-estől, ami összességében az ipari termelői árak 1,4 százalékos csökkenését eredményezte.

Az utóbbi egy évben az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 1,2 százalékkal csökkentek. A feldolgozóipar árai 0,6, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 2,6 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében csökkentek (-1,9 százalék), a beruházási javakat gyártó ágazatokban nőttek (+1,9  százalék), míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban nem változtak az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 2,2, ezen belül a feldolgozóipar árai átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek, viszont a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 4,1 százalékkal csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.30 11:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html