Csak a hiánycél van kőbe vésve

A kormány célja egy olyan 2010-es költségvetés előterjesztése és parlamenti elfogadtatása, amely a stabilitást sugározza, azt üzenve a világnak, hogy Magyarország minden körülmények között betartja vállalásait azokkal szemben, akik finanszírozzák a magyar gazdaságot.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 08:44
Fotó:

A jövő évi költségvetés a kormány által eddig meghozott válságkezelési intézkedésekre épít, nem fűnyíróelv alapján készül, lesznek benne világos prioritások - szögezte le Bajnai Gordon miniszterelnök, miután találkozott az MSZP-frakció tagjaival.

Bajnai szerint a költségvetés egyik prioritása a közbiztonság, amire az általános takarékoskodás ellenére is többet kíván a kormányfő fordítani, de kiemelt célként említette a munka becsületének helyreállítását is.

Az MSZP-frakció abban egységes, hogy a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani kell - szögezte le Göndör István frakcióvezető-helyettes. Göndör azt mondta: csak a 3,8 százalékos hiánycél nem mozdulhat el.

Nincs kőbe vésve sem az önkormányzatoktól jövőre elvonni tervezett 120 milliárd forint, sem a közösségi közlekedésen megspórolandó 70 milliárd - válaszolta egy kérdésre a szocialista politikus.

Az MTI felvetésére, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött szándéknyilatkozatban szerepel mindkét tétel, Göndör azt válaszolta: a most kezdődő egyeztetések során a feladatokról, azok átcsoportosításáról beszélnek majd először, csak utána a számokról.

A nagyságrend nem változik a szándéknyilatkozatban foglaltakhoz képest, de nem minden áron kell azokat meghatározni - fogalmazott Göndör István.

Bajnai a múlt héten az MSZP vezetőivel egyeztetett a büdzséről, amit tervek szerint a kormány augusztus végén tárgyal és szeptember 8-áig be is terjeszt a parlamentnek.

Az országgyűlés első őszi ülését szeptember 14-ére hívták össze, így a költségvetés tervezetét három héttel korábban kezdheti tárgyalni a ház és azt november utolsó napjaiban el is fogadhatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK