Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január elején aktiválhatják az Élhető magyar egészségügyet mozgalom keretében letétbe helyezett  orvosi felmondóleveleket, ha addig nem lesz megegyezés az orvosok bérezéséről. Ha az előzetesen vártnak megfelelően összegyűlik a mintegy háromezer felmondás, az jelentősen befolyásolja a már most is óriási orvoshiánnyal küzdő egészségügy működését − a 33 ezer orvosra tervezett ellátórendszerben 28 ezer orvosnak van működési engedélye.

Eddig több mint 2500-an csatlakoztak a felhíváshoz, a létszámnál sokkal fontosabb azonban a területi szakirányú elosztás, hogy olyan gócpontok keletkezzenek, amelyekben az ellátást jelentősen befolyásolják a felmondások − mondta a Napi Gazdaságnak Papp Magor, az akciót elindító Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Hozzátette: több nagy megyei kórházban  már megvan a kritikus létszám. A rendszer már most is szétcsúszott, az ellátás biztonsága nagyon sok helyen sérül, csak a kirakat működik − fogalmazott Papp.

Az akció hangsúlyos része, hogy a betegek biztonsága érdekében láthatóvá tegyük a hiányosságokat, ezáltal pedig kormányzati cselekvést katalizáljunk − hangsúlyozta. A felmondónyilatkozatok gyűjtése mellett zajlik a háttérmunka a jelenlegi állapotok, szabálytalanságok feltárása érdekében. Attól kezdve, hogy ezek napvilágra kerülnek, a döntéshozóknak be kell avatkozni, különben mulasztást követnek el. Most ugyanis többször is arra hivatkoznak, hogy a szabálytalanságok nem láthatók, illetve nincsenek − mondja Papp.

Nagyságrendileg 40 milliárd forint fedezheti a rezidensszövetség által elfogadhatónak és első lépésnek tartott, orvosonkénti nettó százezer forintos béremelést, ami megállíthatja a rendszer teljes összeomlásához vezető, drámai mértékű elvándorlást. A külföldön dolgozó orvosokkal kapcsolatban megjegyezte, felméréseik szerint 63 százalékuk nettó 300 ezer forint fizetésért már visszajönne. Csökkenteni kellene az orvosok adminisztrációs terheit is, itt rengeteg idő fecsérlődik el.