BUX
40021

Csak átmeneti a megtorpanás - Mi van ha, mégsem?

Csalódást okozott a magyar ipar januárban. Az elemzők egyelőre optimisták a folytatással kapcsolatban.

Napi.hu, 2016. március 7. hétfő, 10:49

A várakozásokat jelentősen alulmúlta a januári ipari termelési adat, hiszen a munkanappal igazított növekedési ütem csupán 2,2 százalék volt, míg a kiigazítatlan adatok 0,2 százalékos termelés csökkenésről tanúskodnak - kommentálta a friss adatokat Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A szezonálisan igazított adatok szerint az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a termelés januárban. Ez azért is meglepetés, mert a beszerzési menedzserindex (bmi) értéke 53 pont volt, ami arra utalt, hogy a januárban folytatódhat a tavaly látott növekedési lendület.

Az elemző szerint a következő hónapokban stabilizálódik az ipari termelés, így idén 4-5 százalékos bővülésre számít - mindez továbbra is fontos húzóereje maradhat a GDP növekedésének. Összességében 2,2 százalékos GDP-dinamikát vár idén.

Ha azonban a következő hónapokban is gyengélkedik az ipari termelés, illetve a kiskeradatok sem javulnak, akkor az MNB monetáris tanácsa határozottabban foglalhat állást a monetáris lazítás szükségességéről és vághat az alapkamaton - így akár már júniusban elindíthat egy újabb kamatcsökkentési ciklust. Bár az alapforgatókönyvünk egyelőre nem ezzel számol, hanem a magyar konjunktúra stabilizálódásával és az alapkamat változatlanságával 2017 végéig - tette hozzá Ürmössy.

Az autógyártók tavaly év végi leállása áthúzódott januárra, emiatt februárban jelentős élénkülésre lehet számítani - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Prognózisa szerint a tavalyi 7,5 százalék után idén 5,5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése, mivel a hazai autógyárak (a Suzuki kivételével) elérték a teljes kapacitásukat, azonban több ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani.

A prognoszta a januári megtorpanást átmenetinek tekinti, mivel az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari rendelésállományok, az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a bmi a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi. A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és hazai kilátások ellensúlyozhatják, biztató, hogy az európai autóeladások az év első két hónapjában továbbra is dinamikus, két számjegyű növekedést mutatnak.

A gyenge adat csak egy átmeneti megingást jelent és az ipari termelés februárban újra erőre kaphat - állapította meg Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. A januári számok jelentős negatív meglepetést okoztak, a korábbi években ugyanis a gyengébb decemberi ipari adatot januárban egy erős felpattanás követte.

A különféle indikátorok (bmi, rendelésállomány, bizalmi index) egy irányba mutatnak: az ipari termelés továbbra is emelkedő pályán mozog, bár tény, hogy az előző évben regisztrált növekedési ütemhez képest némi lassulás jöhet. Az ipari kibocsátás januárban elmaradt megugrása áttolódik februárra, vagyis ami késik, nem múlik - tette hozzá az elemző.