Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez év augusztusában - előzetes adatok alapján - az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított index viszont 0,9 százalékkal emelkedett, mivel a nyolcadik hónapban eggyel kevesebb munkanap volt 2012 augusztusánál - közölte a részletes statisztikát a KSH. A termelés az év első nyolc hónapjában ugyanakkor 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,7 százalékkal nőtt. (Ezek az adatok megegyeznek az előzetesen közölttel.)

Ami a részletes adatokat illeti, jó hír, hogy az ipari export az év első nyolc hónapjában 2,2 százalékkal, míg augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 14,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene azonban 12,3 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-augusztusban 3,7 százalékkal, augusztusban 6,2 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 6,1 százalékkal kisebbek voltak, mint egy évvel korábban.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 augusztusában a feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 22,7 százalékkal csökkent 2012 augusztusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,9%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 augusztusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztráltak termelésbővülést, a többi alágban 0,7 és 15,3 százalék közötti volumencsökkenést mért a KSH az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 23,2 százalékkal nőtt, de ehhez az alacsony bázis is hozzájárult. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az értékesítés több mint 60 százalékát kitevő hazai eladások visszaesése miatt. A feldolgozóipari rangsorban harmadik számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,6 százalékkal visszaesett. Az iparágon belül a meghatározó súlyú ágazatok többségében csökkent a termelés. Az előző havi kiugró növekedéssel szemben augusztusban 1,0 százalékkal mérséklődött a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása, melyben a nyári üzemleállások is szerepet játszottak. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 15,3%-kal a gyógyszergyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind az exporteladások visszaesése következtében.

2013 agusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7,4 százalékkal emelkedett. Az új exportrendelések 9,4 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések azonban 5,0 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 11,4 százalékkal haladta meg az előző év augusztusit.

2013 első nyolc hónapjában - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,1 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.