Csak az autógyártás húzza a hazai ipart

A magyar iparnak továbbra is a lendületesen bővülő autógyártás igyekszik lendületet adni, miközben a belföldi piac gyengélkedik. Igaz, a rendelésállomány növekedése jó hírnek számít.
Napi.hu, 2013. október 15. kedd, 09:00
Fotó: Napi.hu

Ez év augusztusában - előzetes adatok alapján - az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított index viszont 0,9 százalékkal emelkedett, mivel a nyolcadik hónapban eggyel kevesebb munkanap volt 2012 augusztusánál - közölte a részletes statisztikát a KSH. A termelés az év első nyolc hónapjában ugyanakkor 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,7 százalékkal nőtt. (Ezek az adatok megegyeznek az előzetesen közölttel.)

Ami a részletes adatokat illeti, jó hír, hogy az ipari export az év első nyolc hónapjában 2,2 százalékkal, míg augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 14,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene azonban 12,3 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-augusztusban 3,7 százalékkal, augusztusban 6,2 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 6,1 százalékkal kisebbek voltak, mint egy évvel korábban.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 augusztusában a feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 22,7 százalékkal csökkent 2012 augusztusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,9%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 augusztusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztráltak termelésbővülést, a többi alágban 0,7 és 15,3 százalék közötti volumencsökkenést mért a KSH az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 23,2 százalékkal nőtt, de ehhez az alacsony bázis is hozzájárult. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az értékesítés több mint 60 százalékát kitevő hazai eladások visszaesése miatt. A feldolgozóipari rangsorban harmadik számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,6 százalékkal visszaesett. Az iparágon belül a meghatározó súlyú ágazatok többségében csökkent a termelés. Az előző havi kiugró növekedéssel szemben augusztusban 1,0 százalékkal mérséklődött a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása, melyben a nyári üzemleállások is szerepet játszottak. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 15,3%-kal a gyógyszergyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind az exporteladások visszaesése következtében.

2013 agusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7,4 százalékkal emelkedett. Az új exportrendelések 9,4 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések azonban 5,0 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 11,4 százalékkal haladta meg az előző év augusztusit.

2013 első nyolc hónapjában - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,1 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2013.10.15 21:57

@newyork12: Remélem nem értette félre az irónikus beírásom. A jelenlegi Magyar KIRÁLY amit lehet államosít ,vagy a haveri kör kezére játszik. Rajta kívűl mindenki tudja,hogy a hazai export nagy része a külföldi tulajdonú autógyártásból és az ahhoz kapcsolódó beszállítói tevékenységből származik. Nagyon büszke volt a mercédesz gyár üzembe helyezésére amihez semmi köze nem volt az az ELMUT NYÓCÉV HIBÁJA közé tartozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.10.15 17:44

@oreghalasz: Ha a mo-i autogyarak nem nemet tulajdonban lenenek akkor a fideSS maffia banda mar allamositotta volna azokat venezuelai szoci-modra fillereket fizetve erte (vagyonelkobzas). Mivel visszont a brusszelbol folyo milliardok es a gazdasagi-politikai eletbenmaradasuk fokeppen Nemetorszagtol fugg igy az autogyarak allamositasa az utolso dolog lenne. Az az ongyilkosagukkal lenne egyenlo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.10.15 13:25

@lauda: Ennyi, filozofálásból nem lehet megélni.
Egyeseknek viszont a jó, ha nekünk minél rosszabb, csak hogy fröcsögjenek egy jót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.15 10:57

@lauda: ...Ön folyamatosan termeli az értéket?

A piac visszaigazolása szerint is?

Ön akkor a Magyar Kitűnőség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.10.15 10:34

Basszus!! az helyett , hogy folyamatosan rinyáltok nem lez jobb.
Dolgozzatok , és valamit ti is hozzáadtok a megtermelt értékekhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html