Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok közül soron kívüli segítséget kapott Felsőpetény, Nőtincs, Ősagárd és Szirák, összesen 16 millió forintot - mondta Becsó Zsolt (Fidesz) sajtótájékoztatóján.

Az EU önerőalapjából szintén négy település nyert 44 millió forintot: Nagylócon és Sóshartyánban ennek felhasználásával valósítják meg az árvízi rekonstrukciót, Buják az induló szennyvíztisztító telepre és csatornahálózata fejlesztésére fordítja a pénzt, míg Bátonyterenyén egészségházközpontot alakítanak ki belőle.

A harmadik alap a felzárkóztatási támogatásé, ennek mértéke országos szinten meghaladta a 3,5 milliárd forintot, és 837 települést érintett. Két célterületre lehet felhasználni a pályázati pénzt: az önfenntartó képességet segítő önkormányzati ingatlanok felújítására, átalakítására, bővítésére, az önfenntartást segítő gépek, eszközök beszerzésére, a közfoglalkoztatáshoz szükséges mezőgazdasági célú beszerzésre, másrészt bel- és kültéri építőanyagok biztosítására.

Ebből az alapból 42 Nógrád megyei önkormányzat nyert támogatást, összesen 193 millió forintot. A legtöbb pénzt, 36 millió forintot, Salgótarján kapta. Mint Becsó Zsolt elmondta: három önkormányzat pályázatát utasították el, közülük kettő hiánypótlást nyújtott be, így még kaphat támogatást.

Nógrád megye önkormányzata kiegészítő támogatásként 6,5 millió forintot nyert a területfejlesztési rendszerhez kapcsolódó szerződésállomány kezeléséhez, további 5 milliót pedig a területfejlesztési feladatok ellátásához. Mint az elnök elmondta: utóbbi összeg segítségével készítik el a megyei fejlesztési programot.