Csak az orvos és a gyógyszerész látja az érzékeny adatainkat

Kizárólag az orvos, vagy a gyógyszerész végzettségű egészségügyi dolgozó férhet hozzá adatainkhoz és dokumentumainkhoz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), kormányzati szervek és ágazaton kívüli intézmények nem - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).
MTI, Napi.hu, 2015. október 30. péntek, 11:35
Fotó: Napi.hu

A szolgáltatási tér az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény szerinti 5-ös biztonság osztályba lett sorolva, amely a lehető legmagasabb biztonsági fokozatot jelenti jelenleg. Ez azt jelenti, hogy az adatokhoz jogosulatlan hozzáférés nem lehetséges, a rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot - írta az ÁEEK-re hivatkozva az MTI.

Az adott egészségügyi dolgozó a személyes bejelentkezést követően is kizárólag olyan típusú adatokhoz férhet hozzá, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára.

Nem ruházható át a jelszó

Az úgynevezett "kétfaktoros autentikáció" megléte gyakorlatilag lehetetlenné teszi a belépési jelszó átruházását, mivel ehhez nem csak a jelszót, de a chipkártyát is át kellene adni. Az állampolgár az adataira vonatkozó összes hozzáférési kísérletet az ügyfélkapun keresztül látja, ellentétben a jelenlegi helyzettel. Illetéktelen hozzáférések esetén jogi lépéseket tehet, és jogainak megsértése esetén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy bírósághoz is fordulhat.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) élesben és kötelezően 2017-től tereli elektronikus útra az egészségügy működésével kapcsolatos összes adminisztrációt. A rendszer az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) és az Ügyfélkapu adatait fésüli össze.

Az információbiztonság ügyében a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság az illetékes hatóság, amely szervvel az ÁEEK EESZT-fejlesztői csapata folyamatos kapcsolatban van, és a rendszer kialakítása során a hatóság ajánlásait figyelembe veszi, továbbá a rendszer élesítését meg fogja előzni a rendszer it biztonsági auditja is.

Megtilthatjuk, ha akarjuk

Lehetőség van arra is, hogy az állampolgár az ügyfélkapun keresztül, vagy írásos rendelkezéssel meghatározza az adataihoz történő hozzáférést, azaz jogában áll megtiltani, hogy az ellátók feltöltsék a rendszerbe a náluk keletkezett dokumentumait, valamint megadhatja, hogy az adott típusú dokumentumokhoz mely orvosok, milyen intézmények férhessenek hozzá - emeli ki az ÁEEK.

A rendszer alapbeállítása eleve elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a beteg pszichiátriai és nemi betegségeihez kötődő dokumentumait. Az állampolgárnak arra is lehetősége lesz, hogy beállítsa, hogy a rendszerben keletkező dokumentumokról értesítést kapjon.

Na de mire is jó ez az egész?

A betegadatok, dokumentációk és a digitális képtovábbítás intézményközi cseréjének köszönhetően az Eseménykatalógus, az e-Kórtörténet, a Távkonzílium és az e-Elszámolás szolgáltatásai segítségével az orvos láthatja, hogy mi történt a beteggel más intézményben, és megnézheti a laboreredményeket, az ambulánslapot, a zárójelentést, a röntgenfelvételt, valamint az ellátás finanszírozási adatait egyaránt.

Az e-Beutaló segítségével az orvosok közvetlenül tudnak a diagnosztikai rendelésekre időpontot foglalni a beteg számára, a Medibox szolgáltatásaival pedig megvalósul az ország legkülönbözőbb pontjain dolgozó orvosok csoportmunkájának informatikai támogatása. Az e-Recepttel bevezetik a receptek elektronikus kezelését.

A beteg a személyazonosságának igazolása után az összes eddig ki nem váltott, de még érvényes gyógyszerét kiválthatja az ország bármelyik gyógyszertárában. Az e-Profil a betegre jellemző, ritkán változó, legfontosabb, többnyire állandó adatokat tartalmazza (pl.: vércsoport, allergia, magas vérnyomás, HIV-pozitív stb.), amelyeknek a gyors elérésére elsősorban sürgősségi helyzetben van nagy szükség. A személyes adatok védelmének érdekében a digitális önrendelkezéssel (DÖR) a rendszer lehetőséget biztosít minden betegnek, hogy az adataihoz, vagy adatainak egy részéhez való hozzáférést tiltsa.

A nol.hu a közelmúltban a Tisztességesadatkezelés.hu oldal üzemeltetőjére, Alexin Zoltánra hivatkozva arról írt, hogy a kormány egyetlen központi adatbankba tömörítené tízmillió magyar állampolgár teljes egészségügyi adattömegét, amelyhez az összes egészségügyi kormányzati szerv, az összes orvos és egyéb egészségügyi dolgozó is hozzáférne. Tiltakozását fejezte ki az elképzelés ellen az MLP és a DK.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.11.11 06:17

Hol lenne értelme?...mondjuk jön a mentő mert eszméletlen a szomszéd néni vagy fuldoklik a gyerek az óviban azt nincs ott a szülő.
Na! A mentős az nem láthatja milyen betegségekben szenved a néni mkt szed rá vagy mire allergiás a gyerek.
Pedig ezt ha szerencséje van már a nínózó mentőben is megtehetné.
Aáaa! A D.K. meg a libsik szerint ez visszaélés.

Ezek a szakértò agyhalottaink.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.11.11 05:47

Minek?!...
Idei eset.
Egy beteg 7(!!!) fajta vérnyomáscsökkentőt szedett.
Nem használt.
Megműtötték a Városmajori Klinikán a legújabb eljárási módszerrel.
Nem használt.
A legújabb szerekre állították át.
Nem használt.


Lekérték a háziorvosán keresztül a gyógyszerkiváltási eseteit.
Nem volt...vagyis egyszer: amikor kórházon belül ellenőrizték a beteget.

A tanulmány nem (merte) megìrni ez mennyibe is került a keményen dolgozó kemény kisembereknek.

Hiába kérnek le bármit. MINEK?!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ExMouse, 2015.11.10 23:31

Egy szakorvosi rendelőben dolgozó bőrgyógyásznak akkor sincs semmi köze ahhoz, hogy pl. volt-e abortuszom, és ha igen akkor hányszor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.30 12:05

...meg még, aki akarja.

És aki nem, az is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html