BUX
39006

Csak egy hosszú hétvégét ért a Balaton

A kedvezőtlen időjárás is közrejátszhatott abban, hogy a nyár első hónapjában kevesebb vendég érkezett a balatoni szálláshelyekre.

NAPI, 2010. augusztus 18. szerda, 18:00

A válság fogyasztásra gyakorolt negatív hatásai mellett a szokásosnál jóval kedvezőtlenebb időjárás sem segítette a balatoni üdülőkörzet forgalmát a nyár első hónapjában.

A KSH adatai szerint a vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest közel 4 százalékkal 426 ezerre csökkent. A vendégéjszakák száma ennél is nagyobb mértékben, bő 6 százalékkal 1296 ezerre esett vissza. A visszaesésben a külföldi vendégek elmaradása jelentette a fő okot (számuk 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 9,2 százalékkal csökkent), de a hazai utazók száma is megcsappant (mínusz 2,9, illetve 4,1 százalék).

Az átlagos belföldi vendég mindössze egyetlen hosszú hétvégét töltött a tó partján (2,5 vendégéjszaka), de a külföldiek sem maradtak öt napnál tovább.
Utóbbi csoporton belül a német és orosz vendégek megközelítőleg egy hétre foglaltak szállást, az osztrákok viszont csak kevesebb, mint négy éjszakára maradtak. A vendégek bő egyharmada érkezett Németországból, de számuk 18, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig 16 százalékos visszaesést mutatott.

Kétszer annyi ukrán és harmadával több orosz vendég érkezett ugyanakkor, mint egy évvel korábban, így összesített súlyuk 7,5 százalékra rúgott.

A tartózkodási idő a zalai partszakaszon volt a leghosszabb: a külföldiek
átlagosan 5,5, a belföldiek 2,9 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken.

A hotelek a jelek szerint igyekeztek alacsonyabb árakkal vonzani a vendégeket - erre utal, hogy bruttó szállásdíjbevételük a vendégéjszakák számánál nagyobb mértékben, folyó áron 10,6 százalékkal csökkent.

A bevételek kilenctizedét a szállodák realizálták, amelyből a gyógy- és wellnessszállodák részesedtek a legnagyobb arányban (44-, illetve 37 százalékkal).
A balatoni szállodák az első félévben egy kiadott szoba után átlagosan
bruttó 11 387 forint - az egy évvel korábbinál 7,2 százalékkal kevesebb - árbevételt könyvelhettek el. Ezen belül a gyógyszállodákban (átlagosan
11 222 forint) 12, a wellness-szállodákban (14 042 forint) pedig mindössze 3,3 százalékkal csökkent az egy kiadott szobára jutó fajlagos szállásdíj-bevétel.

2010 első hat hónapjában a balatoni szállodák az egy évvel korábbival
csaknem azonos, átlagosan 38 százalékos szobakihasználtsággal működtek.
Jóval kedvezőbb volt a kihasználtsága a gyógyszállodáknak, ahol a foglalások
(az országost meghaladó) 58 százalékos szintet értek el. A belföldi vendégek
körében népszerű wellness-szállodák 37 százalékos telítettséggel üzemeltek.