Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ezután érthető, hogy a szerda kora délutáni, az NGM-ben tartott újabb egyeztetés után egyetlen banki vezető sem bizonyult közlékenynek, és persze a tárca is hallgatott.

A gazdasági tárca "visszavágása" azért is meglepő lehetett, mert az előkészített megállapodástervezetből a pénzintézetek már kiemelték − pontosabban csak a melléklethez opcionálisan hozzáfűzték − a lakásvásárlások kétszázalékos kamattámogatására vonatkozó (Napi Gazdaság, 2011. május 9.) kitételt. Igaz viszont, hogy része maradt volna a lakáshitelezés felfuttatásáért kapható bankadókedvezmény (Napi Gazdaság, 2011. május 13.).

A tárgyalásnak nincs alternatívája

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára azután, hogy a sajtó arról adott hírt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ultimátumot adott a bankoknak, az MTI-nek úgy nyilatkozott: a banki közösség szeretne megállapodásra jutni a kormánnyal; a tárgyalásnak nincs alternatívája, egy jó kompromisszum mindig létrehozható.

Információink szerit az NGM egy hétig "ült" az aláírásra kész megállapodás-tervezeten, azon olyan mértékű módosításokat javasolt, amelyek az addigi egyeztetéseket lényegében teljesen értelmetlenné tették.

Nem biztos, hogy meg akarnak állapodni

Megfigyelők ugyanakkor az elmúlt napok eseményei kapcsán arra figyelmeztetnek: korántsem biztos, hogy a kabinet − Nagy Anna kormányszóvivő nyilatkozatai ellenére − valóban napokon belül meg akarna állapodni a pénzintézetekkkel. Emlékeztetnek: az Orbán Viktor kormányfő által kezdeményezett szociális konzultáció hatodik kérdése épp a devizahitelesek megsegítéséről kérdezi az állampolgárokat. Miután a konzultáció válaszait június 15-éig várja vissza a kormány, meglehetősen komoly visszatetszést szülne, ha a "referendum" eredménye előtt bármilyen megállapodás születne az adósmentésről.

Ugyanakkor egy másik határidő is nyomja a kabinetet: az árverezési moratóriumot július 1-jéig meghosszabbították azzal az ígérettel, hogy addigra bizonyosan megállapodás születik. Persze a két időpont nem zárja ki egymást, legfeljebb a pénzintézetek felkészülési ideje zsugorodik − de ez kormányzati oldalról jól kommunikálható...

Matolcsy levele

A Matolcsy György által megküldött válaszlevélben a miniszter jelzte: a megállapodás "fejében" a kormány 2013-ban és 2014-ben is fizettetne banki különadót a szektorral, amelynek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka lenne. A lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget - a megállapodás-tervezetben szereplő adó helyett csak az adó alapjából vonhatnák le a pénzintézetek.

A pénzintézetek azzal szembesülhettek, hogy a korábban "konszenzusos" 190 forintos svájci frank árfolyam helyett a kormány 160 forintos szinten maximálná a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor. Ez utóbbi szint már csak azért is meglepő, mert az alpesi deviza 160 forint alatti szinten az elmúlt 5 évben 2006. decembere és 2008 januárja között, valamint még ugyanabban az évben áprilistól szeptember végéig tartózkodott.

Az idén negyedévente a bedőlt hitelek ingatlanfedezeteinek 1, jövőre negyedévente 2, az ötödik évben negyedévente 5 százalékát árverezhetnék el a bankok a legújabb javaslat szerint, míg a korábbi tervekben még negyedévente 5 százalék szerepelt.

A Magyar Nemzeti Bank április végén publikált pénzügyi stabilitási jelentése szerint a hitelintézetek által nyújtott, 90 napon túli törlesztési késedelemben lévő jelzáloghitelek bruttó állománya 2 év alatt több mint ötszörösére emelkedett: a 2008. év végi 97,8 milliárdról 2010 végére 541,6 milliárd forintra. Az egyéb pénzügyi közvetítőknél (pénzügyi vállalkozásoknál, takarékszövetkezeteknél) nyilvántartott, 90 napon túli késedelemben lévő bruttó jelzáloghitel-állomány két év alatt 49,4 milliárdról 119 milliárd forintra nőtt.