Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén meglehetősen gyenge rajtot vett a magyar gazdaság. Januárban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme egyaránt lassult, miközben az építőipari kibocsátás volumene 20,1 százalékkal zuhant éves összevetésben.

Az előbbi két szektorban tapasztalt mérsékeltebb teljesítményt átmeneti jelenségnek véljük, miközben az építőipar esetében tartós maradhat a kedvezőtlen tendencia - állapította meg Virovácz Péter, az ING Bank makroelemzője az általuk készített LeadING HUBE mutató alapján.

Várakozása szerint február folyamán az ipari termelés újból magára talál, miközben a kiskereskedelmi szektort az emelkedő reálbérek és az erősödő munkaerőpiac fűtheti.

A LeadING HUBE hó/hó indexe márciusban továbbra is a negatív tartományban maradt, ugyanakkor már hat hónapja emelkedő trendet mutat. A javuló tendencia mögött elsősorban az építőipar új rendeléseinek alakulása húzódik meg: a 2015. szeptember-december között regisztrált emelkedés fokozatosan gyűrűzik be a konjunktúra indikátorunkba.

A még mindig gyenge hó/hó indikátor a LeadING Robust (év/év) részindex alakulását is érdemben befolyásolta, ami jelenleg három éves mélypontjára süllyedt. Az indikátorok tehát alátámasztják a gazdasági növekedés idei évre várható lassulását. A jövő évet illetően pedig azt jelzik, hogy az év elejére stabilizálódhat a kibocsátás - tette hozzá a szakértő.