Miközben minden egyes vízcsekk első oldalán bekeretezve hirdeti, hogy a vevő a 2013. júliusi vízrezsicsökkentés óta mennyit "takarított meg", a nagy állami víziközműcégek tavalyi árbevételének több mint felét teszik ki a különböző trükkös jogcímeken becsúsztatott állami támogatások - fedezhető fel a céges beszámolók mélyén búvárkodva.

Így a 2013-as, tízszázalékos "rezsicsökkentéssel" megtámogatott fogyasztók adójukon keresztül fizetik az állami viziközművek területén élők díjainak mintegy harmadát. A Népszava számításai szerint tavaly csak az öt állami víziközmű mintegy harmincmilliárdnyi állami pénzhez jutott trükkösen. Ez pedig az ágazat háromszázmilliárdos összbevételét tekintve megegyezik a négy évvel ezelőtti rezsicsökkentés mértékével.

Források híján a víziágazat jelenleg vegetál - fogalmazott a napilapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Ezen belül is elsősorban az ivóvíz-szállító rendszerek szorulnak sürgős felújításra: a csatornahálózat állapota az elmúlt évek nagyberuházásai nyomán kedvezőbb. A Tabot polgármesterként fideszes színekben irányító elnök amellett, hogy az ágazatra kivetett közműadó eltörlését szorgalmazta, úgy vélte: egy-két éven belül a vízdíjhoz is "elkerülhetetlenül hozzá kell nyúlni".