Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak látszólag csökken a lakossági nem teljesítő adósságállomány - egyebek között erre hívta fel a figyelmet az Intrum Fizetőképességi Indexet (IFI) bemutató sajtótájékoztatón Vértes András, a GKI elnöke. Bár a bankoknál már csupán 4,6 százalékon áll a bedőlt lakossági hitelek aránya, a követeléskezelőknél lévő állományt is beszámítva éppen csak elindult a csökkenés. A háztartások nem teljesítő kötelezettsége jelenleg is összesen 6800-6900 milliárd forint között mozog.

A lakosság és a cégek is súlyos pénzeket veszítettek el a válság során - mondta Vértes. Az elmúlt években viszont a külső gazdasági környezet rendkívül kedvezővé vált, a világgazdaság nőtt, a kamatok alacsonyak, az energiaárak is lent vannak, ami az adósságban lévők pozícióját javítja.

A tavalyi volt az évtized legjobb éve, 4,9 százalékkal nőtt a GDP. A beruházások, a foglalkoztatottság, a jövedelmek nőttek. Az államadósság csökkent, gyorsult a hitelezés, a nemzetközi hitelminősítők pedig feljavították a magyar adósosztályzatot. Tíz év alatt 40 százalék körül növekedtek a reálbérek, ami európai összevetésben is jó, de Közép-Európában átlagosnak számít. A lakossági hitelállomány a GDP arányában véve csökken, a GDP 40 százalékáról lement 20 százalék alá, van tere tehát a növekedésnek.

Az új IFI indexet közösen hozta létre a GKI és az Intrum Magyarország. A rendelkezésre álló adatok alapján 2010-ig számoltak értékeket az indexre, amely a mélypontját 2012 tavaszán érte el, akkora került a válság után a lakosság a legnehezebb helyzetbe. Azóta a gazdasági teljesítménnyel párhuzamosan felfelé mozog, tavaly érte el az eddigi maximális értéket, 56,75 pontot. Jelenleg az index értéke 54,68 pont - mondta Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója. Az indexet a követeléskezelő adatbázisának számaiból, a GKI felméréseinek eredményeiből és a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból számolják ki.