Csak megbotlott a magyar ipar?

Csupán átmeneti lehet a gyengébb ipari teljesítmény, hiszen az ipari termelési prognózisok, beszerzésimenedzser-indexek bővülést jeleztek előre az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.
MTI-Eco, 2016. augusztus 5. péntek, 12:44
Fotó: Napi.hu

A KSH legfrissebb közlése szerint az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában úgy fogalmazott: az ipar gyengébb teljesítménye mögött vélhetően átmeneti, technikai tényezők állnak, mivel az ipari bizalmi mutatók további élénkülésre utalnak. Ráadásul az ipari hangulat és a beszerzésimenedzser-index júliusi meredek megugrása szintén jelentős élénkülést jeleznek előre, valamint a kivitel 5 százalékos júniusi emelkedése sem támasztja alá az ipari termelés megtorpanását.

Az elemző szerint feltehetően a magyarországi autógyárak modellfrissítései okozhatták a csökkenést, így a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a második félévben a tavalyi alacsonyabb bázis is támogat.

Decembertől ugyanakkor, mivel az Audi visszafogja majd a termelését, az ipari termelés növekedése szerényebb ütemben folytatódhat. Emiatt idén némileg 4 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos emelkedés után - tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint az ipari termelésre vonatkozó gyenge adat azért is meglepő, mert idén a beszerzésimenedzser-indexek 50 pont felett maradtak, ami folyamatosan feldolgozóipari bővülést jelzett.

Azonban arra is rámutatott, hogy egyelőre nem láthatóak a mögöttes folyamatok, hogy mi okozhatta a váratlan júniusi gyengélkedést. Vélhetően részben az export-orientált ipari vállalatok termelése csökkenhetett tavalyhoz képest, erre utal például a német ipar hónapok óta tartó gyenge teljesítménye.  Az év egészében 2-3 százalék közötti ütemben nőhet az ipari termelés - közölte.

Virovácz Péter az ING vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a júniusi teljesítményhez képest kedvezőbbek a jövőbeni kilátások, ugyanis éves összehasonlításban közel 6 százalékkal magasabb az ipari rendelésállomány, miközben a beszerzésimenedzser-index is jelentősen megugrott a múlt hónapban, ami optimizmust jelez az ipari vállalatok részéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK