Csak pozitív dolgokról ír közleményében az egészségügyi államtitkárság

Tovább folytatódik a béremelés, fejlesztések és népegészségügyi programok az egészségügyben 2017-ben - írja újévi közleményében az egészségügyért felelős államtitkárság.
Napi.hu, 2017. január 1. vasárnap, 14:22
Fotó: Napi.hu

A kormány számára kiemelt terület az egészségügy, éppen ezért elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága.

2017-ben folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése: az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik. Jelentős fejlesztések várhatóak a betegellátásban, és több mint 50 milliárdos fejlesztés indul a budapesti és Pest megyei egészségügyi ellátórendszerben is.

A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, az idei költségvetésben is 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldali kormányok utoljára benyújtott költségvetésében. A kormány az elmúlt években 300 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, idén pedig további 82 milliárd forintot fordít erre - írja az államtitkárság.

A kormány az elmúlt években 500 milliárdos fejlesztést indított (uniós támogatásból - a szerk.) az egészségügyben, amelynek köszönhetően országszerte újulnak meg a kórházak, rendelők, mentőállomások. A fejlesztések az új évben is folytatódnak, 2017 első negyedévében 75 milliárd forint összegű fejlesztés indulhat meg az egészségügyben.

A kórházak jelentős adósságtehertől megszabadulva kezdhetik az új évet. A kormány a 2016-os év végével újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat, hogy stabil pénzügy helyzettel működhessenek és a betegellátás fejlesztésére koncentrálhassanak. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy döntött, hogy 70 milliárd forint kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre - írja az államtitrkárság.

A szaktárca kiemelt célja 2017-ben a népegészségügyi programok tervezése és megvalósítása. Ahogy a kormány azt az "Egészséges Magyarország 2014-2020" Egészségügyi Ágazati Stratégiában is megfogalmazta, a cél az, hogy a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen.

Kormányzati prioritás hazánk kiváló közegészségügyi, járványügyi helyzetének fenntartása, éppen ezért a 2017-től kezdve a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé válik minden két éven aluli gyermek számára.

Pozitív változások lépnek életbe a gyógyszertámogatásban is. 2017. január 1-jétől a gyógyszertámogatás vonatkozásában új gyógyszerek, illetve új indikációk válnak elérhetővé társadalombiztosítási támogatással. Januártól abban az esetben, ha egy adott gyógyszer forgalombahozatali engedélyének jogosultja a gyógyszer forgalmazását Magyarország területén felfüggeszti vagy a továbbiakban nem forgalmazza azt és ahelyett más gyógyszer is beszerezhető, a helyettesítő gyógyszer automatikusan megkapja a hiánycikké vált termék társadalombiztosítási támogatását - írj a közleményében az államtitkárság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.02 21:39

"kórházak újulnak meg", jajjjj... Nem szóltak még az idiótáknak hogy 1000 tonna betontól még mindig nem marad itthon egy darab orvos se, hogy beton a temetőben is van sokezer tonna?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2017.01.02 21:17

"az idei költségvetésben is 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldali kormányok utoljára benyújtott költségvetésében."
Ez nem is tűnik kevésnek. Bár ha azt nézem, hogy a kormány kb. 3000 milliárd Ft-tal oszthat szét több pénzt (ennyivel nőtt a költségvetés), mint az utolsó szoci kormány, akkor bizony ez csak a növekmény 10%-a. Ennyi az e.ü. kiadások (beleértve a táppénzt, gyest is) aránya a költségvetésen belül. Tehát arányaiban nem növelték az egészségügyi kiadásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html