Csak szusszant egyet a Pannon Puma

Az elemzők szerint nem érdemes komolyabb következtetést levonni abból, hogy stagnált a GDP, a következő negyedévekben folytatódhat a növekedés, de ennek mértékét sok bizonytalanság övezi.
Ádám János, 2010. szeptember 8. szerda, 10:51
Fotó:

Nem jó hír, hogy negyedéves alapon stagnált a gazdaság, de ebből nem érdemes komoly következtetéseket levonni - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője a mai GDP adat kapcsán. A felhasználás oldaláról a fogyasztás tovább esett a második negyedévben és nem várható jelentős javulás a második félévben sem - főként ilyen svájci frank árfolyam mellett. A 160 és a 220 forintos árfolyam közti különbség a törlesztőrészletekben a GDP 0,3-0,4 százalékára rúg, ami már érezhető lesz a statisztikákban is - véli Török.
 
A beruházásról hasonló mondható el, mint a fogyasztásról, azzal a különbséggel, hogy itt hamarabb várható a kilábalás. A nettó export hozzájárulása továbbra is jelentős, ám az egyre magasabb bázisok miatt ez vélhetően csökkenni fog a második félévben.

Összességében a szakértő szerint folytatódik a gazdaság bővülése az év második felében, de két jelentős kockázat övezi a kilábalást. Egyrészt, ha a mezőgazdaság nagy visszaesése megmarad a második negyedévben, az ronthatja a növekedési kilátásokat, másrészt ha a külföldi konjunktúra lassul, az a hazai exportot vetheti vissza.


A termelés oldaláról, a mezőgazdaság visszaesése azért volt ekkora, mert a veszteségeket jórészt a második negyedévre számolta el a KSH - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az építőipar további vergődése nem volt meglepetés, ahogy a pénzügyi tevékenység enyhe csökkenése sem, ami a romló második negyedéves banki profitokból látszott. A szoltáltatások területén kis visszaesés volt tapasztalható a kereskedelem, vendéglátás szektorban, ugyanakkor a szállítás növekedett, ami együtt mozog az ipar dinamikájával.

A következő negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye minden bizonnyal javulni fog és a kiskereskedelmi forgalom is nagyot ugorhat, hiszen tavaly a júliusi áfa emelés jelentősen visszavágta az ágazatot. Az ipar teljesítménye ugyanakkor lassulhat az egyre magasabb bázisok miatt, és a megszorítások miatt a közösségi fogyasztás sem fog tudni már hozzájárulni pozitívan a GDP-hez.

A készletfelhalmozás jelentősen segítette a második negyedéves adatot, az előrejelezhetetlensége miatt is komoly kérdés, hogy ez mennyire tud majd hozzájárulni a második félévben a gazdaság bővüléséhez - véli Suppan.

HOZZÁSZÓLÁSOK