Szeptemberben a KSH első gyorsbecslése szerint 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, jócskán elmaradva az augusztusi 1,5 százalékos év/év plusztól. Ezúttal csak az üzemanyag-kiskereskedelemnek volt köszönhető a bővülés, e téren ugyanis 3,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene, ami az augusztusi tempó kétszeresét jelenti.

Ezzel szemben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,4 százalékos csökkenésbe, a nem élelmiszer-kiskereskedelem volumene pedig stagnálásba váltott. A képhez hozzá tartozik, hogy a statisztikai számbavétel nemigen tudja elkülöníteni a töltőállomások shopjainak forgalmát az üzemanyageladásoktól.

Az üzemanyagforgalom növekedését ugyanakkor a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai is alátámasztják. Amint arról korábban beszámoltunk, az év első 9 hónapjában a növekvő gázolaj- és csökkenő benzineladások eredőjeként kismértékben emelkedett az üzemanyagforgalom a szövetség tagvállalatainak kútjain.

Mindezzel együtt a kiskerforgalom zsinórban harmadik hónapja mutatott növekedést szeptemberben: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint júliusban 1,3, augusztusban 1,4 százalékos volt az éves bővülés, míg a kiigazítatlan adatok rendre 1,8, illetve 1,0 százalékos emelkedést mutattak.