Tavaly változékonyan teljesített a magyar ipar, voltak megtorpanások, de összességében mindig összekapta magát az ágazat - kommentálta a KSH friss adatait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Az idei kilátások kedvezőek, mert viszonylag széles bázison alapul a növekedés, azaz sok alágazat járul hozzá a növekedéshez. Optimizmusra adnak okot a tervezett járműipari kapacitások és az, hogy több gyárberuházásért is versenyben van Magyarország, például egy kínai akkumulátorgyár letelepedése is elképzelhető. Ezek a gyártókapacitások fokozatosan, a termelés felfutásával jelennek majd meg az iparban. Várhatóan már az idén is adnak egy kis pluszt, de inkább 2019-ben lökhetnek nagyobbat az ipar teljesítményén, de a növekedéshez az is kell, hogy fennmaradjon a nemzetközi konjunktúra.

Kockázatot jelenthet például Donald Trump amerikai elnök által belengetett importvám az európai autókra. Ez a német márkákat érzékenyen érintheti, ezen keresztül pedig az Audi és a Mercedes magyarországi gyárainak teljesítményére is hatással lehet. Németh 2018-ban 5 százalék feletti növekedést vár a magyar ipartól.

A KSH szakértője kommentárjában az élelmiszeripar kiemelkedő növekedését emelte ki, mint legfőbb húzó tényezőt, miközben a két legnagyobb súlyú ágazat, az autógyártás és az elektronikai ipar átlag körüli teljesítménnyel rukkolt elő. Hosszabb távon utóbbi két szektor nyújthat majd erős teljesítményt, megalapozva az idei évre várt átlagosan 8 százalék körüli ipari növekedést - mondta Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A kilátások továbbra is pozitívak, hiszen magas szinten állnak az üzleti bizalmi indexek, miközben főbb exportpiacaink konjunktúrájának alakulásáról továbbra is kedvező hírek érkeznek. Ez stabil ipari teljesítményt sugall a következő időszakra - fogalmazott Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. Idén gyorsulhat a kibocsátás növekedésének üteme, s az év egészében az ipari teljesítmény növekedése valószínűsíthetően meghaladja az 5 százalékot. Ugyanakkor a havi adatok erős volatilitása maradhat, így továbbra is érdemesebb lehet inkább a negyedéves tendenciákra koncentrálni.

Idén az ipari termelés gyorsulását az év során üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások - különösen új járműgyártási kapacitások (új modellek gyártása az Audinál és a Mercedesnél) - is támogatják - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Így 2018-ban összességében 7,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, jelentős mértékben hozzájárulva a GDP növekedéséhez. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

A fotó forrása: Takata.