Az egyik legelterjedtebb magyarországi állami családtámogatás a gyermeket nevelő háztartásoknak havonta fizetett családi pótlék.

Szinte marginális tétel az éves költségvetésben, 300 milliárd forintos, a GDP-hez mérten 0,65 százalékos kiadást jelent, ennek ellenére 2008 óta nem változott az összege. Pedig a magyarok túlnyomó többsége érdemi emelést szeretne. A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság 82 százaléka támogatná a családi pótlék emelését.

A családi pótlék összege jelenleg következő:

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.
  • A tartósan beteg, súlyosan fogyatékos, valamint gyermekotthonban, javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezett gyermekek után pedig emelt összegű családi pótlék jár.
Bölcsiseknek, ovisoknak, iskolásoknak

A családi pótlék első látásra egyfajta támogatásnak tűnik, valójában két juttatásról van szó, amelyeknek október végén, november elején van a fordulópontja - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító összefoglalójából. Az egyik a nevelési támogatás, amely október 31-ig jár. A másik az iskoláztatási támogatás, amit másnaptól, azaz november 1-től kapnak az érintettek. Leegyszerűsítve a nevelési támogatás a bölcsődébe, óvodába járó gyerekek után, az iskoláztatási támogatás pedig a tanköteles - azaz általános iskolába járó -, valamint a középiskolás gyerekek után fizeti az állam. Tehát a támogatás folyamatosan fizeti az állam, csak miután a gyermek befejezte az óvodát és iskolába megy, jogilag nevet vált a támogatás.

Kik kaphatják?

A főszabály szerint az iskoláztatási támogatás abban az évben rajtol, amikor tankötelessé válik a gyerek, és az iskolás évei alatt végig jár a juttatás. Ha gyermek a huszadik életévét betölti, akkor megszűnik a támogatás. A DAS Jogvédelmi Biztosító szerint a sajátos nevelési igényű tanuló esetében a támogatás a gyerek 23. életévének betöltéséig jár, amennyiben köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat.

A családi pótlék két verzióját megkaphatja

  • a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő,
  • a szülővel együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
  • a nevelőszülő,
  • és a gyám.

Emellett a nevelési ellátásra jogosultak lehetnek még a gyermekotthon vezetői a gyermekotthonban nevelt gyermekek után. Az iskoláztatási juttatást pedig megkaphatja még a javítóintézet igazgatója vagy a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő és gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekekre.