Családi csődvédelem: önkéntesen választható lesz

A családi csődvédelem önkéntesen lesz választható, az eljárásra a hitelezők senkit nem kötelezhetnek majd - jelentette ki Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az állami tévében.
MTI, 2015. május 19. kedd, 09:25
Fotó: Napi.hu

A törvényjavaslat alapján két lépcsőben vezetik be az intézkedést.

Idén ősztől azok a családok választhatnák a csődvédelmet, amelyek kritikus helyzetben vannak, netán az ingatlanjukat már kijelölték végrehajtásra. Jövő ősztől pedig valamennyi adós.

Leginkább azoknak jelent segítséget a rendszer, akik ugyan rendelkeznek valamekkora pénzügyi teljesítőképességgel, ám az adósság mértéke meghaladja azt.

Amennyiben az adós a csődvédelmet választja, akkor első körben önállóan tárgyalhat a hitelezőkkel egy egyezség érdekében. Ha viszont nem jön létre megállapodás, a bíróság határozhat meg az adós számára egy ötéves törlesztési tervet.

A folyamat eredményezheti az adósság egy részének elengedését is - fűzte hozzá a politikus.
Az intézkedés jó a hitelezőknek is, mert a törlesztés felügyelet mellett történik és nem kényszerülnek követelésük értékesítésére - mondta Rétvári.

A kormánypárt a tervek szerint a hét közepén terjeszti az Országgyűlés elé a családi csődvédelemről szóló javaslatát és az előterjesztésről várhatóan még a tavaszi ülésszakban döntés születik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.05.19 19:16

"A folyamat eredményezheti az adósság egy részének elengedését is "

- hiba ezt csak megszellőztetni is (persze kopik a szavazóbázis és kellenek a szavazatok, ha már vasárnapi boltzár kb. össznépi elutasításba ütközött), mert -jó magyar szokás szerint- sorba fognak azok is állni, akik amúgy fizetőképesek lennének.
- az ország lakosságának nagy része egy óvodás felelősségérzetével rendelkezik.
- az "úgy is megmentenek" mentalitás új magasságokba fog törni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html