Állampolgári panaszra vizsgálta az adatvédelmi biztos a pénzintézetek családi pótlékról szóló, a Magyar Államkincstár által kiadott igazoláshoz kötödő adatkezelési gyakorlatát. A panaszos a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallása során meghosszabbított időtartamban kívánta érvényesíteni a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezményét. Az ehhez szükséges hitelintézeti igazolás kiállítását a pénzintézet a Magyar Államkincstár (MÁK) családi pótlékra való jogosultság fennállásáról szóló igazolás benyújtásához kötötte.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, illetve helyi önkormányzati rendelet elrendeli.

Sem az adózás rendjéről szóló törvény, sem a személyi jödelemadó törvény nem hatalmazza fel az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító pénzintézetet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételének feltételeiről meggyőződjön. Az adókedvezmény igénybevételére való jogosultság ellenőrzése az állami adóhatóság feladata. A vizsgált hitelintézet a MÁK családi pótlékra való jogosultság fennállásáról szóló igazolás benyújtásának kötelezővé tételével jogszerűtlen adatkezelési gyakorlatot alakított ki - foglalt állást Jóri András.

A magánszemély családi pótlékra való jogosultságának a fennállása vagy a törlesztési időszakban való keletkezése a hitelintézet számára nem ismert körülmény, ezért elfogadható, ha a hitelintézet a kedvezményre jogosító igazolást a magánszemély kérelme alapján adja ki.