Az utóbbi évtized magyar kivándorlói az itthon élő népességnél iskolázottabbak, fiatalabbak, többségükben hajadonok vagy nőtlenek, nagyobb közöttük a szakmunkások és a diplomások aránya - derült ki a KSH népességtudományi intézetének tanulmányából, amelyet a Magyar Nemzet idéz.

A felsőfokú végzettségűek hosszabb távra, a családjukkal együtt mennek külföldre, míg a szakmunkások körében nagyobb a rövidebb ideig, egyedül távozók aránya. Ők havonta rendszeresen utalnak haza pénzt a családjuknak.

Az összesítés szerint 2014 elején 330 ezer magyar állampolgár élt az európai célországokban, 38 százalékuk Németországban, 23 százalékuk az Egyesült Királyságban 14 százalékuk Ausztriában. Átlagosan valamivel nagyobb a férfiak aránya. A Németországban élő magyarok 62 százaléka férfi, míg az Olaszországban élők 72 százaléka nő.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy a legfeljebb nyolc általános iskolát végzettekhez képest a szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek bő két és félszeres, a diplomások ötszörös valószínűséggel döntenek a kivándorlás mellett.