Újabb unokázós csalókat fogott el a rendőrség, éppen azután, hogy az egyik áldozattól 1 millió forintot csaltak ki. Az egyik elkövető egy 28 éves nő, aki biztosítási ügyintézőnek, vagy éppen futárnak adta ki magát, hogy megtévessze az idős embereket.

A szociálpszichológus szerint hiszékenyek vagyunk, ez lehet az oka, hogy sokan bedőlnek az unokázós csalóknak. Ráadásul vannak speciális helyzetek, amikor olyan érzelmi hullám önt el bennünket, ami kikapcsolja a józan mérlegelést.

QP | Quality Placement

Amikor egy közvetlen családtag veszélybe, életveszélybe kerül, és erről értesülünk, akkor óhatatlanul, és önkéntelenül jön egy ilyenfajta beszűkülés, és akkor azon kezdünk el gondolkodni, hogy úristen hogy lehet ezt a helyzetet menteni, és akkor kimaradnak azok a józan megfontolások, amik egyébként megvédenének - mondta Síklaki István szociálpszichológus a csatornának.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége ezért azt javasolja, hogy minden megkeresést kezeljenek fenntartással, az adataikat soha ne adják ki, és a nyugdíjasok figyeljenek egymásra, ugyanakkor van egy nagyon gyakorlati tanácsuk is.

Megegyeznek a családban egy jelszóról, tehát ha valakinek valamilyen gondja van, akár az unokának, gyereknek, akkor legyen egy mondat, egy szó, ami alapján beazonosítható, hogy aki keresi a nyugdíjast az jogosan keresi - javasolja Némethné Jankovics Györgyi, a szervezet elnöke.