Újabb veszedelem fenyegeti a nyugdíjasokat

Ma már nem csak az unokákkal kapcsolatban próbálják meg félrevezetni az időseket. Az utóbbi időben egyre több az adatlopás, amikor a személyes adataikat kérik el és ezekkel élnek aztán vissza - számolt be az ATV.hu.
Domokos László, 2019. augusztus 4. vasárnap, 13:31
Fotó: Shutterstock

Újabb unokázós csalókat fogott el a rendőrség, éppen azután, hogy az egyik áldozattól 1 millió forintot csaltak ki. Az egyik elkövető egy 28 éves nő, aki biztosítási ügyintézőnek, vagy éppen futárnak adta ki magát, hogy megtévessze az idős embereket.

A szociálpszichológus szerint hiszékenyek vagyunk, ez lehet az oka, hogy sokan bedőlnek az unokázós csalóknak. Ráadásul vannak speciális helyzetek, amikor olyan érzelmi hullám önt el bennünket, ami kikapcsolja a józan mérlegelést.

Amikor egy közvetlen családtag veszélybe, életveszélybe kerül, és erről értesülünk, akkor óhatatlanul, és önkéntelenül jön egy ilyenfajta beszűkülés, és akkor azon kezdünk el gondolkodni, hogy úristen hogy lehet ezt a helyzetet menteni, és akkor kimaradnak azok a józan megfontolások, amik egyébként megvédenének - mondta Síklaki István szociálpszichológus a csatornának.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége ezért azt javasolja, hogy minden megkeresést kezeljenek fenntartással, az adataikat soha ne adják ki, és a nyugdíjasok figyeljenek egymásra, ugyanakkor van egy nagyon gyakorlati tanácsuk is.

Megegyeznek a családban egy jelszóról, tehát ha valakinek valamilyen gondja van, akár az unokának, gyereknek, akkor legyen egy mondat, egy szó, ami alapján beazonosítható, hogy aki keresi a nyugdíjast az jogosan keresi - javasolja Némethné Jankovics Györgyi, a szervezet elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.08.05 07:49

@Katalin Kormos:
"...büntetésnek nem csak elrettentő hatásúnak és igazságosnak kell(ene) lennie, hanem gyógyító hatásúnak is.
És ez az, ami ma nincs meg... "
Ha csak ennyi hiányozna!
Manapság inkább az is csoda ha elkapják a bűnözőket, de az még nagyobb csoda, ha büntetést is kapnak tettükért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalin Kormos, 2019.08.04 16:14

Mivel az unokázós csalás az egyik legaljasabb köztörvényes bűnözési forma, ami nemcsak a kiszolgáltatott (idős) emberek pénztárcáját, de a lelkét is megalázza, ezért végleges megoldás csak az lehet, ha a büntetési tételek szigorítása is, követi ezt a bűnözési trendet.
Hiszen: a büntetésnek nem csak elrettentő hatásúnak és igazságosnak kell(ene) lennie, hanem gyógyító hatásúnak is.
És ez az, ami ma nincs meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html