Csalódott Magyarországban a nagybank

Visszavette a magyar szuverén devizaadósság súlyozására adott befektetői ajánlását irányadó térségi portfólióján belül a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport.
MTI-Eco, 2010. november 4. csütörtök, 14:07
Fotó:

A JP Morgan szakértői azzal indokolták a lépést, hogy "csalódást keltő" a magyar kormány által ismertetett költségvetési lépések "elegye", míg a tervek túl derűlátó növekedési előrejelzésre épülnek.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy az általuk vezetett globális feltörekvő piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfólióján belül most piaci súlyozásra ajánlja a magyar küladósságot az eddigi, szeptember vége óta érvényben volt, kismértékben túlsúlyozott pozíció helyett.

A JP Morgan elemzése szerint Magyarország alapvető költségvetési helyzete nem javult, annak ellenére sem, hogy a kormány elkötelezte magát a GDP 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiány mellett. A bankház szerint a kormány a személyi jövedelemadó végleges csökkentésének hatásait olyan átmeneti adóintézkedésekkel tervezi részben ellentételezni, amelyek 2012-ben lejárnak, és ez a cég szerint veszélyezteti a 2013-tól kezdődő időszak kilátásait.

A magyar kormány mindemellett a gazdasági növekedés 2012-től várt meredek megugrására "alapozza reményeit", a JP Morgan szakértői szerint azonban a hivatalos növekedési várakozásokat lefelé ható kockázatok terhelik.

HOZZÁSZÓLÁSOK