Csalóka a megújuló energetikai pályázat

A megújulóenergia-beruházások körében, a kötelező átvétellel történő támogatás éves összege 2017-2021 között elvileg évi 20 milliárd forint, de az induló összegből minden évben le kell vonni az addig elnyert pénzt, így lehet, hogy az időszak végére már semmi sem jut.
Németh Géza, 2016. december 30. péntek, 07:40
Fotó: Reuters

A nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendelete a megújuló forrásból származó áramtermelés - pályázati úton történő - támogatását tartalmazza. A rendelet azonban hiába terjed ki a szél- és a napenergiára is, ha a kormány letiltotta a szélenergiát, olyannyira, hogy a következő két évben ilyen erőmű létesítésére és bővítésére nem adható ki engedély. Így a rendelet által szabályozott pályázati rendszer gyakorlatilag csak a napenergiai fejlesztések támogatására terjed ki.

A pályázati eljárás céljai között szerepel a  támogatási jogosultságok - üzemgazdasági és nemzetgazdasági szempontból hatékony, átlátható, befolyásmentes, az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő - szétosztása, a korlátozott lehetőségekre való tekintettel. Feltétel, hogy a villamosenergia-rendszer szabályozható és biztonságos működése továbbra is fenntartható legyen.

A benyújtott pályázatokat 5 tagú bizottság értékeli. A bizottság elnöke a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási
Hivatal (MEKH) elnöke, egy tagot az illetékes miniszter jelöl, míg a további három tag a hivatal alkalmazottja. A rendelet melléklete tartalmazza a pályázatra fordítható pénzt, három kategóriában. A kötelező átvétel garantálása mellett évi 20 milliárd forint támogatás osztható ki, de 2018-tól minden évben csökken ez az összeg az előző évben, illetve években kiosztott támogatással.

A pályázati eljárás nélkül kiosztható, prémium típusú új támogatásra 10 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-ig, de itt is ugyan az a metódus: az előző évek kiadásai folyamatosan apasztják a 10 milliárdot. Végül a kötelező átvétel nélküli "normál" támogatási pályázatok összege 15 milliárd forint, amely szintén csökken az évente kiosztott összegekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK