Csapdába csalják a nyugdíjasok a politikusokat

Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetben vannak a nyugdíjasok és a politikusok: a nyugdíjrendszerek finanszírozása az utóbbiaktól függ, a választások eredményéről viszont jószerével a nyugdíjasok döntenek - derült ki egy hét végi interjúból.
Napi.hu, 2013. december 2. hétfő, 19:31
Fotó: Napi.hu

Hozzákezdhetnénk a nyugdíjrendszer reformjához, ha tudnánk a választ arra a kérdésre, hogy lehetne szétszakítani a nyugdíjasok és a politikusok között kialakult kölcsönös függést - mondta Holtzer Péter nyugdíjszakértő a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A hárommillió magyar nyugdíjas az aktív szavazók 40 százalékát adja, így nincs az a politikai párt, amely lemondhat a támogatásukról.

Ezért ígérnek üveggyöngyöket ennek a rétegnek a választások előtt, amit azután, ha nyernek, nem tudnak teljesíteni az egekbe szökő kiadások miatt. Az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig viszonylag kevesen voltak a nyugdíjasok az aktívakkal összevetve, ezért a nyugati társadalmakban lazítottak a nyugdíjak feltételein. A politikai ígéretek részévé vált a folyamatos nyugdíjemelés és a nyugdíjkorhatár csökkentés.

Fele-fele

A kedvező időszak azonban elfeledtette azt az alapvető tényt, hogy az emberek nem tölthetnek annyi évet inaktívan, mint amennyi ideig dolgoznak. Ma a fejlett országok középosztályának tagjai általában negyven évet sem töltenek aktívan, miközben felnevelésük, oktatásuk és időskori életszínvonaluk fenntartása kisebb részben hárul családjukra, nagyobb részben terheli az adófizetők pénzéből finanszírozott állami költségvetéseket.

Az elmúlt évek válságában kiderült, hogy a nyugdíjrendszerek nem képesek biztosítani a visszavonulók életszínvonalát és nem tudják megakadályozni az időskori elszegényedést. A társadalmaknak elsősorban az utóbbi miatt fáj a fejük, ezért először azok járhatnak rosszabbul, akik hosszú munkaviszony után, magas jövedelemmel mennének nyugdíjba, mert rajtuk fognak spórolni.

Nyugdíjcsökkentést!

A nyugdíjkasszák fenntartásához azonban ez is kevés lesz, így miután az idősek száma egyre nagyobb, a gyerekeké viszont csökken, az oktatástól csoportosíthatnak át állami forrásokat a nyugdíjrendszer finanszírozására. További lépés lesz a nyugdíjkorhatár emelése, illetve a nyugdíjba vonulás szigorítása, mert ez az a két intézkedés, amelyet viszonylag kicsi társadalmi ellenállás árán keresztül lehet vinni.

Radikális nyugdíjcsökkentést követel egy mozgalom, amely az interneten szerveződik. A kezdeményezés élharcosa Kiss Zoltán, aki szerin túl sokan vannak a nyugdíjasok, akik felélik a jelen és a jövő erőforrásait, költségeikkel lerombolták az egészségügyet. Szerinte azoknak, akik nem tudnak dolgozni és megtakarításaikra vagy családjukra sem számíthatnak, egy az éhezés és a fagyhalál elkerülését lehetővé tevő állami minimálnyugdíjat kell folyósítani.

Kiss szerint a nyugdíjcsökkenés a nyugdíjasok érdeke is, hiszen enélkül nem fog működni a gazdaság, ezért nyugdíjrendszer sem lesz. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az aktívak kétharmada egyetért a bloggerrel. Ettől azonban még nem változik meg a fenti tétel, miszerint a nyugdíjasok támogatása nélkül nem lehet választást nyerni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.12.04 19:50

@Rattler:A megoldás egyszerű : 55 év felett meg kell vonni a szavazati jogot - az ország jövőjére és érdekeire való tekintettel.

-Nem kéne itt megállni....bátran,menjünk tovább!Ne szavazzon az akinek nincs háza,munkahelye,adó és tébé száma.
Sőt!Azért még mindig ne a csőcselék döntsön,emeljük a limitet.
Nem vagy szavazópolgár ha nem keresel évi br.5 millát,nincs legalább 100m2-es lakásod,legalább 5 millás autód.
Még mindig nem az igazi ...
-Ne szavazzon senki!!!Királyságot,főúrrakat,és jobbágyokat teremteni.
Nem kell az a sok hazugság a kampányokon,mert idővel számon kérik.
Nincs jelölt,nincs kampány,nincs ígéret!
A királyságban minden egyszerű lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.12.04 18:50

@Rattler: A másik oldalon megvonni azoktól, akik még nem dolgoznak és nem igazolták, hogy havi legalább 50.000 ft-nyi befizetést teljesítenek az államkasszába és nincsen legalább érettségijük.

Összességében az ország sorsáról döntsön a legjobb 2 millió - a többieknek meg kuss!

Köszke!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2013.12.04 18:39

A megoldás egyszerű : 55 év felett meg kell vonni a szavazati jogot - az ország jövőjére és érdekeire való tekintettel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.12.04 17:55

@antitroll: Értem én, hogy hosszabb távon kell(ene) gondolkozni, de kormányunk mindig csak négy éves ciklusokban számol: ha veszítenek a következő választáson, utánuk a vízözön, ha győznek, megvan a hatalom még négy évre, ráérünk megoldani a problémákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2013.12.04 13:58

@laci_52:
Kedves Laci, kedves Pató Pál Úr!
A nyugdíjrendszer(ek)ben mi a 15 év???! Semmi! 15 év alatt mi fog változni? A népesedés már nem fog, ezt tudjuk. A nyugdíjrendszereket nem kormány mandátumok és ciklusokban mérik, hanem 2-3 generációkban!!!

Tényleg, de jó! 15 évig stabil a rendszer! És akkor mi lesz 2030-ban??? Megmondom. Lecsökkentik a nyugdíjat! Nem kicsit!

Adót, vagy járulékot lehet emelni? Ennél jobban már nem. Az SZJA csak látszólag kicsi, a kapcsolódó elvonásokkal a munkáltató kifizeti a többletet, Te meg a 27% ÁFA-val. Az adórendszer már csak ilyen, megtervezik a kiadást és ezt próbálják szinkronba hozni a bevételekkel. Most nálunk az SZJA domináns (fogyasztási) adórendszer a divat, ami ellen amúgy nincs kifogásom. Tehát az össz adóterhelésen már nem lehet növelni, mert a versenyképességet hazavágja és ez generál további állami bevételcsökkenést.

Megemelik a nyugdíjkorhatárt? Talán, egészen 70 évig. Hogy ez hogyan fog működni? Nem tudom, erős kétségeim vannak, mert ezzel párhuzamosan a rokkantnyugdíjasok száma ugrásszerűen fog nőni (vagy a hajléktalanoké). Gondolom Te sem hiszel benne, hogy 70 éves emberek fognak versenyezni a fizikai munkában, de megkockáztatom a szellemi munkában is, a 30-40 évesekkel, amikor ma az 50 felettiek is hátrányban vannak. Úgy teszik őket lapátra, mint a huzat! Mindenki menekül, ha tud, mindenféle ellátásba, vagy a híd alá.

Most már érted miért kell hosszú távon gondolkozni? Mert nem csak a lehetőséget kell megadni, hanem bizony a szemléletnek is változnia kell, hogy az emberek előre gondolkozzanak. Ellenben a jelenlegi pártunk és kormányunk azt hirdette a manyupok felrúgásakor, hogy az állam mindent megold. Ebben a mákonyos álomban vagy Te is, de azt hiszem Téged nem lehet felébreszteni. Pedig ezek szerint megértetted a korábbi egyszerűsített számításomat. Nem old meg, csak elodáz NÉHÁNY ÉVET, miközben ezzel tovább rontja a kilátásait az érintett korosztályoknak. Mit mondott az előző kormány idején az ellenzéki Fidesz papagáj kommandó Gyurcsánynak? Hát azt, hogy Íhazudik. Mit csinál ez a kormány? HAZUDIK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html