Cseh, lengyel, szlovák sorrend - hazánk lemaradt

Közép-Kelet-Európában Csehország a legvonzóbb a német beruházók számára - derül ki abból a felmérésből, amelyet a cseh-német kereskedelmi és iparkamara más német gazdasági kamarákkal közösen készített a régió 14 országában.
MTI-Eco, 2012. június 26. kedd, 15:29
Fotó: Napi.hu

Csehország immár hetedszer végzett az első helyen a kamara hagyományos éves felmérésében. A második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Szlovákia végzett. "A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a Cseh Köztársaság a német beruházók számára továbbra is a régió legvonzóbb országa" - mondta újságíróknak kedden Prágában Bernard Bauer, a cseh-német kamara elnökségének tagja.

A felmérés során megkérdezett külföldi, elsősorban német cégek vezetőinek 80 százaléka azt mondta, hogy ha újra külföldi beruházáson kellene gondolkodniuk, akkor Közép-Kelet-Európát választanák. Ezek 85 százaléka pedig Csehországban ruházna be. A külföldi cégek elsősorban az alacsony adóterheket, a nagyon jó infrastruktúrát és a helyi beszállítók minőségét és elérhetőségét méltatták.

Ugyanakkor a felmérésből kiderült, hogy az egész régióban nagy problémák vannak a korrupcióval, a közbeszerzések átláthatatlanságával és a jogrendszer bizonytalanságával. Ami a közbeszerzések átláthatóságát illeti, Csehország a 11. helyen végzett, mögötte csak Albánia, Magyarország és Bulgária található. A megkérdezett cégek nagyobbik része elégedetlenségét fejezte ki a korrupció és a bűnözés elleni harccal kapcsolatban is Csehországban. Ezen a területen a válaszadók szerint csak Albániában, valamint Bosznia-Hercegovinában rosszabb a helyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.06.27 20:11

Valahol utat tévesztettünk.Nehéz megmondani mikor esetleg 90-ben,vagy már az indulásnál 88-ban?Nem tudom.
Egyre viszont emlékszem!(innen látszik idős vagyok!)Az alakuló parlament 1990-ben minden pártja megfogadta,soha többé nyakló nélküli hitel felvételt,soha többé nem szabad az országot eladósítani!
És most hogy állunk?
Te is tudod a választ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2012.06.27 14:39

Bár Matolcsy és Orbán szeretné hülyére venni az EU-t, a világot, a befekterőket (persze, minket is), azért a befektetők nem hülyék.

Sőt, azt mondják: a hülyék a másik oldalon vannak! És utálatos módon, nem minket választanak, hanem más országokat.
Sajna, ez elég sokáig így is marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html