Alig találni munkanélkülit Csehországban

Szeptemberben három százalékra csökkent a munkanélküliségi mutató Csehországban, augusztusban ez a mutató 3,2 százalék, tavaly szeptemberben pedig 3,8 százalék volt - közölte hétfőn a cseh munkaügyi hivatal Prágában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 8. hétfő, 12:39
Fotó: Shutterstock

Szeptemberben 224 ezer ember volt állás nélkül, ami 1996 óta a legalacsonyabb szeptemberi érték - írja az MTI.

A szabad munkahelyek száma szeptember végén már 316 ezerre emelkedett. Ez háromezerrel több, mint augusztusban, és 110 ezerrel több, mint tavaly szeptemberben. Az adatok megfelelnek az elemzők várakozásainak. Általános a vélemény, hogy a munkanélküliségi mutató további csökkenésére már nagyon kevés az esély.

"Augusztusban megélénkült a munkaerő piac, mert a cégek a nyári szabadságok után felújították termelésüket. Folytatódnak a szezonális munkák és a nyári turistaszezon" - kommentálta a helyzetet Katerina Sadílková, a hivatal vezérigazgatója. Megjegyezte: munkaerőhiány mutatkozik gyakorlatilag minden területen és szakmában.

A legalacsonyabb munkanélküliséget - 1,9 százalék -, a Pardubicei régióban mutatták ki, míg a legmagasabb munkanélküliség, 4,5 százalék, a Morvasziléziai és az Ústí régiókat sújtja. (A magyar adat is folyamatosan javul.)

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK