Itthon alig kell, Európában szétkapkodják a magyar sikerzöldséget

Jövő héten kezdődik a csemegekukorica betakarítása, a kilátások biztatók. Ennek a növénynek a termelésével világnagyhatalom vagyunk és öntözéssel még tovább tudunk fejlődni. Az itt előállított kukoricatermékek 95 százaléka exportra kerül.
Tóth László Levente, 2019. július 13. szombat, 09:04
Fotó: Napi.hu

A csemegekukorica idei szezonja, a betakarítás - amennyiben optimálisak lesznek az időjárási körülmények addig - július közepén indul, a korai fajtákkal. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is jó lesz - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felméréséből. A kamarai adatok szerint a július eleji viharok a szabolcs-szatmár-beregi termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még folyamatban van.

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek csemegekukoricát az országban, a hazai termőterülettel első helyen állunk Európában. Utánunk Franciaország következik, de folyamatosan bővül Lengyelország és Ukrajna termelése is. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt van.

Egyre többen eszik frissen

Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A magyarországi csemegekukorica-konzerv gyártó vonal átlagos kapacitáskihasználtsága 2016-ban 67,8 százalék volt, átlagosan 77 napon, napi 23 órát dolgoztak ezekben - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból. Ugyanebben az évben a termelésben részt vevő első öt vállalat a teljes feldolgozott mennyiség 96 százalékát adta, ezek kapacitás-kihasználtsági mutatója 73,1 százalék volt. A feldolgozóüzemek 33 százaléka működtette 80 százalék feletti kihasználtsággal csemegekukorica-gyártó vonalát.

A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként eladott csemegekukorica mennyisége is. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően - a piaci trendeket követve - az elmúlt évtizedben fokozatosan elterjedt "szuperédes" fajták aránya mára már 7 százalékra nőtt a magyar termesztésben is.

A termékek 95 százaléka exportra kerül

Hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. Ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek vannak. A csemege termőterület több mint 70 százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

Az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka az exportpiacokra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonnát exportáltunk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, ennek értéke 16,6 milliárd forint volt. Ezzel az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünkről van szó. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára.

A magyarok keveset esznek belőle

A hazai csemegekukorica-fogyasztás viszont eléggé alacsony, mindössze évi 1-1,5 kilogramm személyenként, ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy azok kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, s már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt kiszerelés.

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8-12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.07.15 07:28

@Darabont1453:
A magyar vidéken gazdaságosan öntözni jelenleg nem lehetséges, főleg a közbiztonsági viszonyok miatt is, hiába is akarnék kutakat fúratni és csinálni, ha az öntözőberendezést másnapra megrongálják/ellopják.
Nincs munkára fogható élőmunka, hiába a sok munkanélküli. Nem lehet sem a zöldséget, sem a gyümölcsöt ész nélkül szedni. Mindnek megvan a maga technikája.
"A másik ami miatt elkap a harci ideg, hogy a boltok tele vannak szlovák tejjel és a lisztes zacskókon is szlovák malmok szerepelnek. Hogy a francba van ez. Már búzát őrölni sem tudunk ?"
Mint a legtöbb termékünk esetében, ennél is valamiért a külföldiek többet hajlandóak fizetni a nálunk termesztett "alapanyagért", majd a hazai kereskedők megveszik "olcsón" külföldről a feldolgozott árut.
A nagy "egyél magyar terméket" kampány ide jutott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.07.14 13:06

@Mekelekke: " A profi kertészkedéshez a nagy terület önagában nem elég, víz is kell az öntözéshez, a hazai termőföldek nagy része viszont lassan félsivatagosnak tekinthető , miközben 10-50 kilométerre onnan nagy folyók folydogálnak. Ezeket a területeket be lehetne hálózni öntöző csatornákkal (lásd a hülye hollandokat) , de sajnos se ész, sem pénz nincs ilyesmire (ész nincs, a pénz meg kell stadionokra). "

Pontosan így van. Az országot keresztül-kasul szelik a kisebb nagyobb folyók, anélkül, hogy hasznosítanánk ezeket a mezőgazdaság számára. Csatornarendszerek építésével ugyanúgy lophatnák el a pénzt, mint most, csak akkor építenének valami hasznosat is.

A másik ami miatt elkap a harci ideg, hogy a boltok tele vannak szlovák tejjel és a lisztes zacskókon is szlovák malmok szerepelnek. Hogy a francba van ez. Már búzát őrölni sem tudunk ? A magyar nyerstejet kiviszik, leszedik róla a tejszínt és az egyéb hasznos dolgot, majd visszahozzák azt a fehér színű vizet dobozban, amit nagy fantáziával lehet tejnek nevezni. A maradék magyar tejből tejport csinálunk és eladjuk, hozzáadott érték nagyjából nulla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.07.14 12:51

A profi kertészkedéshez a nagy terület önagában nem elég, víz is kell az öntözéshez, a hazai termőföldek nagy része viszont lassan félsivatagosnak tekinthető , miközben 10-50 kilométerre onnan nagy folyók folydogálnak. Ezeket a területeket be lehetne hálózni öntöző csatornákkal (lásd a hülye hollandokat) , de sajnos se ész, sem pénz nincs ilyesmire (ész nincs, a pénz meg kell stadionokra).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.07.14 12:21

@znojmo: " A csemegekukoricát nagy táblákon termesztik, csak sokkal jobban figyelnek rá, mert pénzes növénynek számít!
Hollandia nem összevethető velünk, mert ott magas a kertészet aránya a kedvező éghajlati viszonyok miatt. De a közgazdasági környezet, a nagyvárosok közelsége határokon belül és túl mint piac. "

Kertészkedni itthoni is lehetne. Nem gondolom, hogy Hollandiát ki tudnánk szorítani a virágkertészetben. De egyéb területen mi is tudnánk hasonlót csinálni. Pld. a zöldségtermesztés területén, a zöldségek ára évek óta az egekben van és nincs rá uniós kvóta sem, annyit termelsz amennyit bírsz. Ma a vidék, főleg a falvak haldokolnak, mert nincs munka. Ezek a váltások a monokultúrás gabonatermesztésről a munkaigényesebb, de jobban fizető növények felé ezen is segítenének. Persze ezt kellene támogatni abból az irdatlan pénzből ami jön az unióból és nem a lóvelneszközpontot Kisvárdán, vagy a 30 cm magas kilátó építését....a senki által nem látogatott stadionokról nem is beszélve.

Magyarország a megtermelt tej óriási részét tejporként, vagy nyers tejként exportálja, a hollandok meg minőségi sajtokat csinálnak a saját tejükből, de lehetne még sorolni....

Igen a csemege kukorica jó példa, de sok ilyen kell még ahhoz, hogy a vidék életképes legyen és ne kihalt elnéptelenedett falvak legyenek 30-40 év múlva két város között.
I
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.14 10:35

@Darabont1453:
A csemegekukoricát nagy táblákon termesztik, csak sokkal jobban figyelnek rá, mert pénzes növénynek számít!
Hollandia nem összevethető velünk, mert ott magas a kertészet aránya a kedvező éghajlati viszonyok miatt. De a közgazdasági környezet, a nagyvárosok közelsége határokon belül és túl mint piac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html